Thea de Jong
Thea de Jong Foto:

Tiffany en glas-in-lood van Thea de Jong

Tekst: Thea Wich

Aarle-Rixtel – Een prachtig glas-in-loodraam en een kleurrijke Tiffany lamp in de vorm van een bloem: dit en nog veel meer kunstwerken worden gemaakt door Thea de Jong. Bijna dagelijks is zij daarom te vinden in haar sfeervolle atelier aan de Lieshoutseweg te Aarle-Rixtel.

Thea, Tiffany en glas-in-lood zijn allebei vormen van glasbewerking. Wanneer pas je de ene vorm toe en wanneer de andere?
"Met Tiffany werk je met tin en soldeerbout. Hiermee kun je gedetailleerde vormen maken. Daarom gebruik ik deze techniek voor het fijnere werk. Glas-in-lood, de naam zegt het al, werkt volgens een andere techniek waarmee je meer grovere lijnen krijgt."

Waar haal je je inspiratie vandaan?
"Ik haal mijn inspiratie uit de natuur, vooral uit veldbloemen. Als ik een mooie bloem zie, zoek ik deze thuis op in de boeken en maak er een schets van. Die schets werk ik uit op papier, eigenlijk een soort patroon. Zo kan ik bekijken of ik de bloem in glas kan vangen. Hierbij ben ik wel kritisch, de natuurlijke uitstraling van de bloem moet behouden blijven. Alleen als het ontwerp echt naar mijn zin is ga ik de bloem uitwerken."

Hoe ga je daarbij te werk?
"Bij Tiffany begin ik met het zoeken van het juiste gekleurde glas en teken hierop mijn patroon. Ik snijd, slijp en was het glas en plak koperfolie op de randen. Dit is nodig om het tin goed te laten hechten, een secuur werkje. Met tape en wat tin op de kleine puntjes zet ik de bloem grofweg in elkaar. Als ik daar tevreden over ben ga ik het geheel vertinnen. Daarna volgt het nette afwerken. Hierbij moet je voorzichtig te werk gaan zodat het glas niet knapt. De werkwijze van glas-in-lood is deels vergelijkbaar: je maakt een ontwerp en snijdt het glas. Maar omdat je vooral op platte vlakken werkt is hierbij het reken- en meetwerk erg belangrijk."

Tiffany of glas-in-lood?
"Beide werkvormen hebben hun eigen charme. In Tiffany kan ik goed mijn inspiratie kwijt: kan ik die bloem in glas vangen? Het mooie van glas-in-lood is om de speling van het zonlicht te vangen. Het is allebei zo leuk omdat het een vorm van inspanning is die voor totale ontspanning zorgt en waar ik al mijn ideeën en creativiteit in kwijt kan. Omdat ik er zelf zo blij van word is het ook erg leuk om het weg te leren. Toen ik daarvoor verzoekjes kreeg ben ik dan ook begonnen met het geven van cursussen."

Hoe is je liefde voor deze vormen van glasbewerking ontstaan?
"Toen in '94 iemand mij vroeg om mee te gaan naar een Tiffany-cursus was ik meteen verkocht. Ik begon te ontwerpen en ben zelf verder gegaan. Eerst in onze huiskamer, wat niet erg praktisch was met kleine kinderen. Later in de schuur die we enkele jaren geleden omgebouwd hebben tot een heerlijk atelier. Een leuk detail is dat we hier de glas-en-looddeuren van een afgebroken deel van het kapelletje (de jongenskapel) hebben kunnen verwerken. Deze zijn een erfstuk van mijn schoonvader Karel de Jong. Hij gebruikte ze als afscheiding in zijn kippenhok. Gelukkig heb ik ze in ere kunnen herstellen."

Voor meer informatie kun je Thea bereiken op 06-20454869.