Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Jubilerende Toneelvereniging zet een schitterende Zwarte Ruiter neer

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Joost Duppen

Mariahout – Ter gelegenheid van het vijfenveertigjarig bestaan neemt Toneelvereniging Mariahout (TVM) je mee in het leven van Hans Gruijters, de Zwarte ruiter die ruim zestig jaar geleden de omgeving onveilig maakte. Een man met twee gezichten. Robin Hood of crimineel? Tijdens een wervelende voorstelling wordt het publiek meegesleept in het leven van een Brabants Boefje.

Goed of fout?
"Het is allemaal niet zo zwart-wit." is een van de teksten die Hans Gruijters tijdens het stuk uitspreekt. En zo is het. Tijdens de voorstelling groeit de sympathie voor het onbesuisde jongetje uit een groot gezin, dat telkens weer in verkeerde situaties belandt, met als triest eindpunt het doden van een postbeambte in Ravenstein. Het publiek ziet gaande de voorstelling Hans opgroeien. In flashbacks zie je de Zwarte Ruiter als jongen, adolescent, jong volwassene en op middelbare leeftijd, net uit de gevangenis. Steeds worstelt hij met goed en fout. Hij heeft een groot hart, maar laat zich verleiden tot het slechte. Een branieschopper. Als tegen het einde van het toneelstuk het door hem zelf gezongen lied 'Geef me een kans' klinkt, heeft het iets tegenstrijdigs. Eigenlijk is hij een boef, maar het is ook een goeie jongen. Zijn stem klinkt na zoveel jaren weer in Mariahout, de omgeving waar hij bij familie in café de Roskam kwam. Met recht een kippenvelmomentje.

Spektakelstuk
Als publiek kom je ogen en oren tekort. Prachtig zijn de massascenes met als hoogtepunten de Kersenoptocht en de bevrijdingsfeesten. Elke acteur van klein tot groot speelt de sterren van de hemel. Jong tot oud leeft zich in op het podium en draagt bij aan een prachtig kleurrijk schouwspel. Zangeressen, voor deze gelegenheid 'geleend' uit diverse Laarbeekse koren, zetten letterlijk hun beste beentje voor. Met prachtige zang en danspasjes lokken ze het publiek uit tot meezingen, wat wonderwel goed lukt. Acteurs hebben zich moeten verdiepen in verschillende rollen en vertolken de 196 karakters die in dit stuk voorkomen, met bijbehorende kledingwisselingen, op knappe wijze. De logistiek achter snelle changementen en het maken en aanpassen van de aankleding heeft achter de schermen veel tijd gekost. Het maakt de voorstelling nog boeiender om naar te kijken. Het eenvoudige decor komt door originele projecties tot leven. Je komt als publiek ogen tekort. Via ansichtkaarten en animaties worden de 34 verschillende locaties waar Hans Gruijters vertoeft uitgebeeld. Speciale effecten, dieren, auto's en een totaal gebruik van het theater maakt 'De Zwarte Ruiter' echt een spektakelstuk. Hopelijk komen veel mensen van deze schitterende voorstelling genieten.