Afbeelding
Foto:

Houten vaten, Vito Corleone en Olijfolie

Ik heb de hele dag dat liedje uit de film 'The Godfather' in mijn hoofd en betrap me erop dat als ik het niet neurie dat ik het dan wel fluit. Het zal de zon en de omgeving wel zijn.

Nadat ik mijn rode wijn heb gemaakt laat ik deze 18 maanden rijpen in mooie nieuwe eikenhouten vaten uit Frankrijk, bij mij op de Quinta. De wijn krijgt daardoor ook een mooie touch van eikenhout. Uiteindelijk hoort wijn natuurlijk in de fles en dat bottelen doe ik meestal op een andere locatie bij een (grotere) 'Quinta' waar ik van een speciale bottel-/etiketteermachine gebruik kan maken.

De laatste gang van mijn wijnvaten naar die bottelarij maakt me wat weemoedig.

Als ik achter het vrachtwagentje aanrijd is het best spannend dat die vijf grote vaten er niet vanaf vallen maar ook een prachtig moment om te denken aan de jonge Vito Corleone die op Siciliƫ zijn vader hielp met houten vaten met olijfolie. Ik weet al niet meer of het in de film met paard en wagen was maar het totaalbeeld komt aardig overeen.

Het zal wel geen toeval zijn dat ik steeds dat liedje in mijn hoofd heb en het zal ook wel geen toeval zijn dat ik LUYT Portugese Olijfolie aan mijn winkeltje heb toegevoegd; het heeft zo moeten zijn.

Maarten van Luyt, geboren en getogen in Lieshout, schrijft over zijn leven als wijnboer in Portugal. www.luytwijn.nl

Afbeelding