Vlnr: Jan Dekkers, Guido Klessens en Louis Doomernik
Vlnr: Jan Dekkers, Guido Klessens en Louis Doomernik Foto: Liesbeth van Boxtel

Vijfenzeventig jaar bevrijding gevierd door drie Heemkundekringen

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto: Liesbeth van Boxtel

Laarbeek – De drie Laarbeekse heemkundekringen slaan de handen ineen om in 2019 een waardige viering van 75 jaar bevrijding te organiseren. Plannen voor een bevrijdingskrant, tentoonstellingen in alle kernen en onderwijs voor de Laarbeekse schooljeugd liggen klaar.

Borgen van geschiedenis
Enthousiast vertellen Guido Klessens, Jan Dekkers en Louis Doomernik van Heemkundekringen "De Lange Vonder', 'Barthold van Heessel' en 't Hof van Liessent' hun plannen voor het komende jaar. In september 2019 is onze gemeente vijfenzeventig jaar bevrijd. Heemkundekringen zijn zich er bewust van dat dit waarschijnlijk de laatste keer is dat ooggetuigen een lustrum rond de bevrijding bewust meemaken. Daarom nemen ze een taak op zich; het borgen van de geschiedenis. "Vijfentwintig jaar geleden waren er nog veel mensen in leven die de bevrijding bewust meemaakten", zegt Louis. "We staan nu op een kantelmoment. Het doel is niet alleen herdenken, we moeten onze geschiedenis ook doorgeven aan nieuwe generaties." Vorig jaar november werden in een overleg met de gezamenlijke heemkundekringen de eerste plannen gemaakt. "We moeten op tijd beginnen met organiseren, wil je er iets groots van maken", lacht Jan. "We zijn niet het enige gebied dat toen bevrijd is." Daarom wordt er samengewerkt om voor de inwoners van Laarbeek een correct en compleet beeld te schetsen en blijft er ruimte over voor tentoonstellingen per kern. "Ieder dorp heeft toch zijn eigen identiteit en verhalen", zeggen de heren eensgezind.

Lokale bevolking
Inmiddels zijn er al contacten met de MooiLaarbeekKrant voor het maken van een bewaarkatern dat tijdens de herdenking van de bevrijding in de krant zal zitten. Het katern maken de heemkundekringen samen. "In iedere kern komt een tentoonstelling over de oorlog in het eigen dorp", vertelt Guido. "Daarvoor kunnen we nog materialen gebruiken. Vind je bij het opruimen van de zolder nog posters over het invorderen van paarden of pamfletten die uit vliegtuigen gegooid zijn. Wij lenen ze graag." Materialen die door burgers aangeleverd worden kunnen gebruikt worden voor de krant en tentoonstellingen. "We maken het katern ook digitaal", vertelt Louis. "Zo kunnen geĂ¯nteresseerden van ver buiten Laarbeek de krant ook lezen." Inmiddels zijn er twee onderwijzers gevonden die voor de basisscholen een lespakket gaan maken. "De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog leeft onder de jeugd", vertellen de mannen. "Maar vaak gaat het lesmateriaal over gebeurtenissen ver van huis. Wij willen aandacht schenken aan de consequenties van de oorlog voor de gewone man of vrouw, hier in Laarbeek." In september volgend jaar krijgt Laarbeek de kans om haar eigen geschiedenis te herdenken en herontdekken.

Heeft u materialen die gebruikt mogen en kunnen worden? Neem contact op met een van de heemkundekringen: info@langevonder.nl, heemaarle@outlook.com of tel. 06-43970065, info@hofvanliessent.nl of tel. 0499-422326.