Afbeelding
Foto:

NEC won met eigen ballen van Sparta'25

Tekst: Daan Daniëls

Beek en Donk - Al enkele weken is Gemert in de ban van de KNVB-bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Komende donderdag is het zover en mogen de amateurs in Stadion De Braak aantreden tegen de landskampioen van 2017. Dertien jaar geleden plaatste Sparta'25 zich ook voor het nationale bekertoernooi. Toen nog de Amstel Cup geheten. Op 9 augustus 2005 kwam NEC naar Beek en Donk toe.

Het is een bijzonder verhaal. In het seizoen 2004/2005 degradeerde Sparta'25 naar de vierde klasse. Maar in de districtsbeker gooide de ploeg wel hoge ogen. Uiteindelijk zo hoog, dat Sparta zich plaatste voor de Amstel Cup. Waar Gemert Feyenoord lootte, kwam er voor Sparta een iets bescheidenere tegenstander uit de koker: NEC. "Maar natuurlijk ben je onder de indruk. Het is toch wel spannend", blikt Paul de Koning terug. De inmiddels in Gemert woonachtige Beek en Donkenaar stond die wedstrijd in de basis. Een team, waar niet alle beoogde basisspelers aanwezig waren. "Het was midden in de vakantieperiode. Veel mensen waren er niet bij. Ik meen me nog te herinneren dat Thijs Kluijtmans bijvoorbeeld nog op vakantie was."

Trainer Cees Lok kwam met spelers als Gabor Babos, Peter Wisgerhof, Edgar Barreto en Romano Denneboom naar Beek en Donk. Denneboom was een jaar eerder gedebuteerd in het Nederlands elftal. "Een volgepakt Heereind en ik speelde op '10'. Ik was geen echte '10', maar tegen een betere tegenstander gingen we natuurlijk wel verdedigender spelen."

Scheidsrechter was Ben Haverkort. Opvallend detail, voor de wedstrijd keurde hij de ballen van Sparta'25 af, die waren niet goed genoeg. Zo werd er gespeeld met de ballen van NEC, die wel goed genoeg werden bevonden door Haverkort. Bij rust stond het 'maar' 0-1. Snel in de tweede helft scoorde Wisgerhof de 0-2, waarna Sparta stand hield tot een kwartier voor tijd. Toen was het verzet gebroken. "Toen was het ook echt klaar. Wij waren echt net in training. Eigenlijk hadden we het helemaal zo slecht nog niet gedaan. Maar het laatste kwartier was de pijp leeg en liepen ze er zo doorheen", weet De Koning nog. NEC scoorde nog vijf keer, waarmee de eindstand 0-7 werd. "Het was toch best wel een unicum, als vierdeklasser in de KNVB-beker. Er stonden veel mensen langs de kant en het was toch wel gaaf om mee te maken. Voor ons was het een toetje en voor de club was het ook echt mooi."

Enkele weken later begon voor Sparta'25 de competitie, waarin het de kater van de degradatie een seizoen eerder moest proberen weg te spoelen. Uiteindelijk kwam het goed met Sparta'25. In een competitie waarin alle vier de Laarbeekse clubs bij elkaar zaten, werd de formatie van trainer Arno Methorst kampioen. Ondanks de bijzondere start in augustus.

Scoreverloop: 4' Barreto 0-1, 47' Wisgerhof 0-2, 74' Worm 0-3, 77' Denneboom 0-4, 79' Niedzielan 0-5 (pen.), 83' Niedzielan 0-6, 87' Grot 0-7 .

Opstellingen:
Sparta'25: Hans van Dijk; Rob de Groot (64. Wilfried van der Heijden), Pieter van der Bruggen (66. Hans van Eert), Gertjan van der Aa, Jordy van Berlo (80. Niels Klomp Bueters); Stefan van Heijnsbergen, Ton Hendriks, Paul de Koning, Nico Jansen; Rens Klomp Bueters, Bert Kluytmans.

NEC: Gábor Babos; Muslu Nalbantoglu, Peter Wisgerhof, Jonas Olsson, Jeffrey Leiwakabessy; Edgar Barreto, Saïd Boutahar, Tininho (46' Rutger Worm); Romano Denneboom, Bart van den Eede (Guillano Grot), Andrzej Niedzielan

Afbeelding
Afbeelding