SLIM

Als columnist heb ik nooit van mezelf beweerd slim te zijn. Wel gaf ik ooit toe, dat ik eigenwijs ben. Die bekentenis leverde enorm veel reacties op. De kortste was: "Ein-de-lijk!" De langste: "Waarom kom je daar nou pas mee? Dat had je godverdomme al veel eerder kunnen toegeven!" Maar dit terzijde.

Slim ben je, als je intelligent bent, creatief, innovatief, schrander, gewiekst, doortrapt, listig, scherp of snedig. Je bent ook slim als je je ziekmeldt bij de CITO-toets of… als je een slim, maar verder nutteloos apparaat ontwerpt. Je lijkt slim als je zo'n slim apparaat fanatiek gebruikt. We worden de laatste jaren overstelpt met slimme apparaten: de slimme telefoon, het slimme horloge, de slimme tv, de slimme ramenwisser, de slimme energiemeter, de slimme stofzuiger, de slimme auto, de slimme tandenborstel, het slimme condoom, …

Ik pik er, pak 'm beet, zomaar twee uit. De energiemeter en het condoom. Ongevraagd kreeg ik een slimme energiemeter. Een monteur in een oranje hesje kwam hem installeren. "Hoe slim issie?", vroeg ik belangstellend. "Net zo slim, als jij!", antwoordde de monteur snedig. "Hij kan meterstanden rechtstreeks doorgeven." "Kan ik ook!", pochte ik. Het maakte weinig indruk op die monteur. "Je kunt via een app op je telefoon meterstanden delen met Laarbeek, Brabant, Nederland… de hele wereld", zo ging de monteur verder. Ik raakte erg onder de indruk. Had ik altijd al willen weten. Mijn gasverbruik, afgezet tegen dat van een gemiddelde Afrikaan!

Het slimme condoom is andere koek. Het is een soort ring. Het condoom doe je ergens over en daar weer over, komt die ring. De ring zit boordevol elektronica en sensoren. Die meten de seksuele activiteiten van de man. Het aantal stoten per minuut en dat soort dingen. Met een app op je telefoon kun je je prestaties vergelijken met de gemiddelde Rus of Chinees. Of dichter bij huis, de hyperactieve Helmonder, de slome buurman.

Iemand die alle opties van een slim apparaat weet te benutten, lijkt een 'slimme vogel' te zijn. Iemand die al die slimmigheid wel kan missen, is 'de slimste niet' of gewoon dom, of eigenwijs. In overleg met mijn vrouw besloot ik om eigenwijs te blijven.

Toch slim hè?