Rechtvaardigheid

Dapper wees ze mij de weg door de gangen van het Radboudziekenhuis. Haar vader parkeerde ondertussen de auto. De afstand vanaf het parkeerterrein was namelijk net te ver lopen. Ze is nog maar vijf jaar maar blijkt nu al een ernstige en pijnlijke aandoening te hebben. Terwijl het gezin eindelijk weer hun leven op de rit leek te krijgen, bleek een in eerste instantie onschuldige infectie alles weer helemaal overhoop te halen. Er was nog zoveel onduidelijk en daar kwam nu nog veel meer bij. Alle informatie die je op zo'n moment krijgt te horen zorgt sowieso voor heel veel verwarring maar helemaal wanneer je de taal nog niet helemaal kent. Ik was daarom blij dat ik was meegegaan.

Het meisje heeft verschillende pijnlijke onderzoeken moeten ondergaan. Met een spierwit gezichtje zit ze op de terugweg stilletjes achter in de auto. Ondertussen leg ik nog eens rustig uit wat er allemaal gezegd en gedaan is. Dit is hard nodig want niet alles blijkt goed overgekomen. Ik kan niet anders dan met ze meeleven. Zelden heb ik zo'n fijne mensen ontmoet en ik weet nu al dat ik dit gezin zal blijven volgen, ook als mijn tijd van begeleiden erop zit. Dit heeft niets te maken met de dankbaarheid die ze me keer op keer tonen, dat doen ze allemaal wel. Veel meer is het de enorme wilskracht om te voldoen aan onze Nederlandse normen. Om geaccepteerd te worden. Deel uit te maken van onze gemeenschap. Maar ook vooral vanwege dit dappere meisje en haar dondersteen van een zusje.

Aan deze twee kinderen heb ik regelmatig gedacht toen de soap rond Lili en Howick op zijn hoogtepunt was. Wanneer ook zij hier straks helemaal geworteld zijn en weer terug zouden moeten naar Syriƫ als het daar weer veilig is. Dat zou vreselijk verdrietig zijn, kan eigenlijk niet. Maar er was wel een wet en wetten zijn er nu eenmaal om nageleefd te worden. Wat heb ik me gestoord aan de manier waarop er met een enorme publiciteit en dreigingen van onderduiken en zelfmoord de druk op de politiek zo verhoogd werd dat er toch gezwicht is.

Het zijn dit soort acties die grote afbreuk doen aan het vertrouwen in ons rechtssysteem. Dat is niet de weg. Maak procedures korter zodat er eerder duidelijkheid komt. Zo voorkom je dat kinderen die zich hier thuis voelen, alsnog in een emotionele achtbaan komen.