Afbeelding
Foto: Jan Jansen

Inzet kunst en cultuur levert Helmie Segboer Koninklijke onderscheiding op

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto: Jan Jansen

Mariahout – Na afloop van de jubileumvoorstelling 'De Zwarte Ruiter' is bestuurslid en 'vrouw achter de schermen' Helmie Segboer (54) benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Frank van der Meijden decoreerde haar in het bijzijn van haar gezin, familie, toneelvereniging, bekenden en een openluchttheaterpubliek.

Totale verrassing
"Als ik dat geweten had, was ik thuisgebleven", stamelde de overrompelde Helmie Segboer nadat ze door de burgemeester en de vereniging in het zonnetje was gezet. Helmie ten voeten uit. Gehuld in haar grijze Toneelvereniging-tenue laat ze uiteindelijk alle aandacht maar over zich heen komen. De voltallige toneelvereniging zingt samen 'Helmie, die kan het wel maken', en dat klopt wel. Als kunstenaar en ontwerper is ze vanaf 1996 aan de club verbonden. Het verzorgen van kleding, decor en rekwisieten voor jeugd- en volwassenproducties waren haar eerste taken. Al jaren is ze productieleidster van de jeugdgroep van de toneelvereniging. Een hele verantwoording, want deze groep, met veel jeugd, trekt in de grote vakantie langs diverse openluchttheaters in Nederland. Met haar creatieve brein stond ze aan de wieg van vele decors waarin de toneelvereniging speelde.

Kunst en cultuur bij jongeren stimuleren
Vanaf 2002 is Helmie bestuurslid voor de toneelvereniging en van 2013 tot 2016 was ze voorzitter. Ze zet zich vrijwillig in om alle toneelcursussen voor jeugd en volwassenen te regelen. Naast het organiseren van toneelcursussen voor jong en oud geeft Helmie ook tekenlessen aan jongeren. De Bernadetteschool kon jarenlang op haar creatieve inzet tijdens creadagen rekenen. Jongeren met kunst en cultuur in aanraking brengen is voor haar een bijzonder doel. Als initiatiefneemster van Kunstroute Laarbeek probeert ze kunst ook onder de aandacht te krijgen bij het grote publiek. Inmiddels zijn dochters Lennie en Debbie 'besmet' met het kunstvirus en wordt haar man Henrie bij vele activiteiten betrokken. Kunst en cultuur staan in huize Segboer hoog in het vaandel.

Ondanks regen toch voorstelling
Het toneelstuk 'De Zwarte Ruiter', waarvan Helmie de productieleiding verzorgde, is een groot succes geweest. Meer dan tweeduizend bezoekers zagen het spektakelstuk, dat een lust voor het oog was. Het vijfenveertigjarig jubileum van de toneelvereniging is niet onopgemerkt voorbijgegaan. De bikkels van de toneelvereniging speelden de laatste voorstelling in de regen. Dat gaf burgemeester van der Meijden en zijn vrouw wel de kans om zich op de laatste bank van het openluchttheater onder een paraplu te verstoppen. Inmiddels zijn Helmie en de rest van de vereniging alweer bezig met de productie van 2019. 'De wijze kater' en 'Hans en Grietje' zullen opgevoerd worden en als het aan Helmie ligt wordt dit wederom een spektakel.

Helmie Segboer