Kristel Vereijken achter de microfoon (foto uit 2005)
Kristel Vereijken achter de microfoon (foto uit 2005) Foto:

Rockabilly met Kristel Vereijken

Tekst: Thea Wich

Beek en Donk - De term 'rockabilly' is een samentrekking van de muziekstijlen rock and roll en hillbilly, zo staat geschreven in de encyclopedie. Waar denk je dan aan: een contrabas, grote kuiven, zwierige rokken, beentjes van de vloer en natuurlijk Catslappin'Chrissy. Kristel Vereijken (40), frontvrouw van deze rockabillyband, vertelt over haar liefde voor zingen, haar band en rockabilly.

Kristel, bestaat jouw voorliefde voor rockabilly al lang?
"Mijn hart ligt al heel lang bij rockabilly en country. Als kind was ik al fan van Tammy Wynette en The Judds. Ik had toch een andere smaak dan mijn leeftijdgenoten, die hielden meer van Madonna en Michael Jackson."

Je zingt al vanaf de tweede klas middelbare school. Hoe is je zangtalent ontdekt?
"Dat kwam door mijn leraar wiskunde. Ik kreeg straf van hem en mocht hierbij kiezen uit twee straffen: een tros tomaten kopen of een liedje zingen in de klas. Ik koos voor het laatste. De leraar was toen zo onder de indruk dat hij 's avonds mijn ouders belde met de mededeling dat ik echt iets met mijn stem moest gaan doen. Toen hebben we in Gemert een zangpedagoog gezocht. Daar heb ik jarenlang les gehad. Af en toe kom ik mijn wiskundeleraar nog tegen bij een optreden. Dan zeg ik altijd tegen hem: het is allemaal jouw schuld hahaha."

Catslappin'Chrissy, hoe ben je daar terecht gekomen?
"Vanaf '95 zong ik al in bandjes, top-honderd en metal. In 2004 kwam ik Charles tegen, een drummer die graag een rockabillybandje wilde beginnen met een zangeres. Rockabillyzangers had je genoeg in die tijd, zangeressen in dat genre waren schaars. Charles vond een bassist in Uden, een gitarist in België en vroeg mij als zangeres. Zo begon Catslappin'Chrissy."

Toen konden jullie aan de slag.
"Jazeker, we gingen repeteren en schreven eigen nummers: Onze bassist heeft de meeste nummers op zijn naam staan. Ik heb maar één nummer geschreven, over mijn hond: 'Big black doggy boogie'. Omdat we de tekst niet goed lopend kregen werd dit uiteindelijk een instrumentaaltje haha."

Wanneer begonnen jullie op te treden?
"Ons eerste optreden was bij tennisclub Gemert. Omdat we nog maar twee maanden bezig waren hadden we slechts tien nummers. Die hebben we daar vier keer gespeeld. De mensen vonden het keileuk en stonden volop te swingen. Vrij snel daarna traden we op in een cafeetje in Geldrop. Dat was zo'n beetje het rockabilly-hart van Brabant met wekelijks live-muziek. Daar was het goed druk. Mensen hadden gehoord dat er een nieuwe rockabillyzangeres was die anders zong dan ze gewend waren: flink wat decibels en een rauw randje. Vanaf toen ging het snel. In negen maanden tijd hadden we vijftig optredens en beheerste rockabilly ons leven. Dat hadden we niet aan zien komen."

Traden jullie ook op in het buitenland?
"Ons eerste toertje was in Frankrijk. Daar waren wij uitgenodigd om in een aantal cafés en op festivals te spelen. Dat vond ik wel zwaar, slapen in Formule 1 hotels of een powernapje in de bus. Daarnaast hebben we gespeeld op Hemsby, een groot rockabillyfestival in Engeland. Ook in België en Duitsland traden we regelmatig op. Het publiek was altijd erg enthousiast en er werd veel gedanst. Na afloop deelden we handtekeningen uit, verkochten onze CD 'Gone Rockin' en T-shirts. Heel leuk om dan later op een ander festival mensen te zien lopen met jouw T-shirt aan."

Hoe gaat het tegenwoordig met Catslappin'Chrissy?
"Vanwege gezinsuitbreiding van diverse bandleden staat onze band de laatste jaren op een wat lager pitje. Maar we bestaan nog wel en treden af en toe nog op. Wellicht pakken we in de toekomst de draad weer op. Daar zijn we straks weer aan toe. Een paar keer oefenen en we kunnen weer aan de gang."