'Van Domineeshuis tot van Gochhuis'

Lezing Aarlese Heemkundekring

Aarle-Rixtel - De Aarlese heemkundekring houdt op dinsdag 2 oktober een lezing over de monumentale Nuenense pastorie. De lezing wordt gegeven door Peter van Overbruggen uit Nuenen. Het levendige verhaal over de bewoners vormt de rode draad.

Twintig predikanten hebben met hun gezin in de pastorie gewoond, onder wie 'papenhater' Stephan Hanewinckel. Men leest over de bijzondere relatie van de Nuenense dominee Begemann met Aarle-Rixtel en ook over de 'rooie dominee' Bart de Ligt. Hij werd in WO I uit Brabant verbannen. Maar ook kunstenaars verbleven er: Vincent van Gogh, Nico Eekman en Henri van der Waals. De geschiedenis van al deze mensen bracht het monumentale huis en de paradijselijke tuin tot leven. Oud-Nuenenaar en landelijke bekend zanger Gerard van Maasakkers maakte zelfs ooit een studie van die tuin: hoe die er uitzag in de tijd van Van Gogh. De pastorie heeft als 'Van Goghhuis' wereldwijde bekendheid gekregen.

De Nuenense periode van de Van Goghs wordt in woord en beeld belicht en met nog nooit gepubliceerde correspondentie van Vincent. De eerste biograaf van Vincent, Irving Stone, logeerde in de Nuenense pastorie om inspiratie op te doen voor zijn biografie over Vincent 'Lust for Life'. In de jaren 50 kwam Vincente Minnelli naar Nuenen om dit boek te verfilmen met in de hoofdrol Kirk Douglas als Vincent. Kortom: een kleurrijke Brabantse geschiedenis met wereldbetekenis, vol ontdekkingen en verborgen geschiedenissen. Naar aanleiding van de tweede druk volgde zelfs een spectaculaire onthulling van een tot dan toe verborgen geschiedenis uit het boek. Dit wordt in de lezing verteld, naast andere bijzondere verhalen en fraaie beelden. De lezing - met prachtige beelden - begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Couwenbergh. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.