De winnaars van de Groenstrijd 2.0: Heesweg uit Beek en Donk
De winnaars van de Groenstrijd 2.0: Heesweg uit Beek en Donk Foto: Joost Duppen

Heesweg Beek en Donk winnaar GroenStrijd 2.0:

"Het is gewoon gezelliger en mooier geworden in de straat"

Tekst: Suzan Mulder
Foto's: Joost Duppen

Laarbeek - Tijdens een feestelijke avond met als thema 'Laarbeek schittert in het groen', werd woensdagavond 26 september teruggeblikt op de succesvolle deelnames van Laarbeek aan de Entente Florale Nederland en de Entente Florale Europa. Hoogtepunt van de avond was de prijsuitreiking van de GroenStrijd 2.0 waarbij dit maal niet de gemeente maar de inwoners zelf aan zet waren. De Heesweg uit Beek en Donk ging er vandoor met de hoofdprijs, een geheel verzorgde barbecue voor de hele straat.

Aan de keukentafel
Anne-Marie Fokkens, bekend van Omroep Brabant, en Lodewijk Hoekstra, bekend als tuinman van het televisieprogramma 'Eigen Huis en Tuin', praatten de avond aan elkaar. Op het podium van het Dorpshuis in Lieshout was een gezellige keukentafelsetting gecreëerd waar zij steeds betrokkenen interviewden. Vrijwilligers die zich ingezet hebben tijdens de Entente Florale, de verantwoordelijke wethouders en deelnemers aan de GroenStrijd. Allemaal kwamen ze aan het woord.

"Grootste winst is de betrokkenheid en sociale cohesie"
Eén aspect sprong er uit, deze avond. De deelname aan de groenwedstrijden heeft Laarbeek niet alleen veel opgeleverd als het gaat om bewustzijn op het gebied van groen en duurzaamheid, maar vooral ook daar waar het gaat om samenwerking tussen gemeente en inwoners en sociale cohesie en betrokkenheid tussen inwoners onderling. Dieny van den Heuvel, vrijwilligster van het IVN, zei over de deelname aan de Entente Florale: "Als je ziet hoe die club samen kon werken. Vrijwilligers, gemeentepersoneel, we waren één team." Ook wethouders Tonny Meulensteen en Monika Slaets waren het er over eens: "De grootste winst van de GroenStrijd is de betrokkenheid van de inwoners en de sociale cohesie." Als buitenstaander voegde Lodewijk Hoekstra daar aan toe dat de openbare ruimte niet alleen van de gemeente is. "Dat is de essentie waar het vanavond om gaat. En jullie moeten beseffen dat het heel uniek is, dat niet iedere gemeente dit faciliteert en medewerking verleent."

"Alleen in Laarbeek lukt dit tot nu toe"
Na de interviews aan de keukentafel werd plaats gemaakt voor de jury en de prijsuitreiking. Peter van Dijk, jurylid en bestuurder bij het waterschap complimenteerde de gemeente Laarbeek met het getoonde lef door inwoners zelf met plannen te laten komen én uit te laten voeren. "Van een overheid vergt dat nogal wat. Alleen in Laarbeek lukt dit tot nu toe. Ik heb in mijn functie met nog 23 gemeenten te maken. Daar komt dit nog niet van de grond." Na de bekendmaking van de eerste vier prijzen werd de overall winnaar bekendgemaakt. Commissaris van de Koning Wim van de Donk kondigde in een filmpje aan, dat deze prijs ging naar de Heesweg in Beek en Donk. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Frank van der Meijden. Alom geprezen werd het zelfontwikkelde watergeefsysteem waarmee de Heesweg de hanging baskets van water voorziet dat ze zelf opvangen in regentonnen. Beppie van Stiphout, initiatiefneemster van de Heesweg: "Ik ben superblij. We hadden het wel gehoopt, maar het was moeilijk in te schatten wat de jury vond. We hebben een heel fijn team. Iedereen is super enthousiast. De contacten zijn heel goed. Het is gewoon gezelliger en mooier geworden in de straat."

"Veel gekost, maar dat hebben we op kunnen lossen"
Het realiseren van alle plannen heeft volgens burgemeester Frank van der Meijden "veel gekost, maar dat hebben we op kunnen lossen". Verantwoordelijk wethouder Monika Slaets: "Ik ben er trots op dat we daarvoor niet terug hoeven naar de gemeenteraad. We hebben een oplossing kunnen vinden binnen bestaande subsidieregelingen en budgetten. Een deel van de plannen worden pas in 2019 uitgevoerd, dus we kunnen de kosten spreiden. We laten dit project ook niet zomaar vallen. Er komt een vervolg. Maar eerst moeten we deze plannen afronden."

Vooraan, vlnr: Monika Slaets, Anne-Marie Fokkens en Tonny Meulensteen
Afbeelding