Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Verkeersactie moet bestuurders bewust maken van snelheid

"Het is moeilijk om het speeltuintje aan de overkant te bereiken"

Tekst: Stijn Geene
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk - Er rijden heel wat auto's voorbij in de Monsieur Verhagenstraat in Beek en Donk. Waarvan vele best hard rijden. Daar moet verandering in komen volgens de buurt. Daarom zijn er zaterdag 29 september maatregelen getroffen.

Te hard
In het speeltuintje achter de Monsieur Verhagenstraat staat een groep buurtbewoners en jonge kinderen. Ze zijn het er allemaal over eens: er wordt te hard gereden in de straat. De voorbereidingen voor de verkeersactie worden getroffen, want de buurt vindt het een heel groot probleem. Het is moeilijk om over te steken als al het verkeer zo hard rijdt. Eline (8), Alisha (8) en Piet (8) vertellen: "Het is erg moeilijk om het speeltuintje aan de overkant van de straat te bereiken. Gelukkig hebben we op school verkeersles en weten we wat we moeten doen, zodat we veilig kunnen oversteken".

Maatregelen
Vanwege alle hardrijdende auto's werden er woensdag 26 september in de Kapelstraat en zaterdag 29 september in de Monsieur Verhagenstraat verkeerscontroles uitgevoerd. Samen met de buurt werden er bordjes en ballonnen opgehangen met daarop de maximumsnelheid, 30 kilometer per uur. Daarnaast werden grote paraplu's opengeklapt met de maximumsnelheid erop. Alles om ervoor te zorgen dat het verkeer een stuk minder hard gaat rijden. Er was een lasergun aanwezig om te zien of er daadwerkelijk te hard werd gereden. Wanneer dit het geval was hielden de kinderen een rood bordje omhoog met 'te hard' erop. Was dat niet het geval, dan ging het groene bordje met 'dank u' omhoog. Toch is het is heel wat voorgekomen dat het rode bordje omhoog moest. Wanneer het groene bordje omhoog ging, zag je een tevreden blik bij de chauffeurs. Soms ging er zelfs een duim omhoog. Maar als het rode bordje omhoog ging staken veel chauffeurs hun hand op. Dit om te laten weten dat ze fout zaten en waarna ze snelheid minderden. Nu maar hopen dat deze chauffeurs hier iets van geleerd hebben. De gemeente Laarbeek helpt mee om te kijken wat zij kunnen betekenen om het verkeer in Laarbeek zich aan de afgesproken snelheid te laten houden. Daarom was er woensdag en zaterdag een gemeenteraadslid aanwezig. Als het hard rijden aanhoudt, gaan er stappen genomen worden.

Hopelijk helpt deze actie en kunnen kinderen weer veilig oversteken en hoeven ze niet meer bang te zijn voor te hardrijdende auto's.

Afbeelding