Elise van Lieshout
Elise van Lieshout Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Elise van Lieshout eerste jeugdburgemeester

Tekst: Meike Daniëls
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk – Vorige week woensdag werd Elise van Lieshout benoemd tot jeugdburgemeester van de gemeente Laarbeek. Nu is het tijd om haar even aan de tand te voelen over het aankomende jaar waarin zij jeugdburgemeester is.

Vooraf
''Mijn moeder zag in de krant een oproep dat onze gemeente op zoek was naar een jeugdburgemeester. Dat liet ze aan mij zien en ik vond het meteen leuk'', vertelt Elise. Nadat ze de oproep zag is ze meteen een brief gaan schrijven aan de gemeente om zichzelf aan te kunnen melden. ''Vrij snel nadat ik mijn brief had ingestuurd werd ik al gebeld. Er waren ongeveer twintig brieven gestuurd en hier zouden er vier van gekozen worden. Ik kreeg bericht dat ik een van de vier kinderen was die door was. Daar was ik natuurlijk super blij mee. De vier overgebleven kinderen moesten op gesprek met de burgemeester en een paar andere mensen van de gemeente. Van deze vier kinderen zijn er uiteindelijk nog twee overgebleven. Ik en een andere jongen. Wij moesten allebei gaan praten met de kinderen uit de jeugdgemeenteraad en de burgemeester. Die hebben toen gestemd en ik werd daaruit gekozen.'' Vorige week woensdag is Elise officieel benoemd tot jeugdburgemeester en zijn ook de nieuwe leden van de jeugdgemeenteraad geïnstalleerd.

Plannen
De tienjarige Elise heeft al genoeg plannen die ze uit wil gaan voeren nu ze jeugdburgemeester van de gemeente Laarbeek is. ''Ik heb van een andere jongen uit de jeugdgemeenteraad gehoord dat hij, net als ik, sportdagen zou willen organiseren voor oudere mensen samen met kinderen. Het is namelijk erg gezond voor de oudere mensen en de kinderen. Kinderen en oudere mensen kunnen met elkaar omgaan en dat is ook wel fijn. Mijn andere plan is dat ik een opruimdag wil organiseren in Laarbeek. Op deze dag helpen alle inwoners met de gemeente op te ruimen zodat er nergens meer zwerfafval te zien is in onze mooie gemeente.'' Naast plannen bedenken heeft Elise als jeugdburgemeester ook andere taken, zo is ze de leider van de jeugdgemeenteraad, mag ze de kinderlintjes uit gaan reiken en waarschijnlijk nog wel veel meer. ''Ik vond het altijd al interessant om te zien wat een burgemeester allemaal doet. Nu kan ik mijn ideeën voor onze gemeente met hem bespreken en daar word dan gewoon naar geluisterd. Dat is heel erg gaaf.''