Rob Rassaerts en Margot Pagels werden in de bloemetjes gezet tijdens het jubileumconcert
Rob Rassaerts en Margot Pagels werden in de bloemetjes gezet tijdens het jubileumconcert Foto: Martin Prick

Stemmig jubileumconcert in de Onze Lieve Vrouw Presentatie kerk

Tekst en foto's: Martin Prick

Aarle-Rixtel - Margot Pagels en Rob Rassaerts boden samen met het koor 'De Klokkengieters' op zondag 7 oktober de Laarbeekse bevolking een jubileumconcert aan.

10 jaar
Begin dit jaar bereikten ze allebei een kroonjaar-leeftijd. Rob werd 80 en Margot 70 jaar oud. Hij was jarenlang dirigent van het koor en zij sopraan en eerste solist. Rob Rassaerts' muzikale carrière begon als 10-jarige organist in zijn geboortedorp Grootebroek. Voor het werk komt hij naar Aarle-Rixtel. Daar wordt hij dirigent van het koor De Klokkengieters. Margot is een van de sopranen, en tevens secretaris en solist. Zij begon als 10-jarig meisje te zingen in het jeugdkoor van de Mariakerk in Vught. Inmiddels zingt ze dus al 60 jaar en vaak als solist van De Klokkengieters. Ze woont in Hamont in België, waar ze haar zangkunsten ook vertoont bij een koor in Bocholz.

Sereen
De kerk is goed gevuld als de aanwezigen worden welkom geheten door de dochter van Margot, Monica. Zij geeft een inkijk in hoe het er bij hun thuis vroeger aan toe ging. Als bestuurslid van het koor ontving Margot thuis vaak het bestuur voor een vergadering. Het verplicht kusjes geven aan de leden van het bestuur voordat ze naar bed gingen was niet één van haar favoriete dingen. Daarvoor bekende Monica een licht trauma te hebben ontwikkeld. Maar voor de rest heeft ze lovende woorden voor haar moeder en de muziek die ze altijd in huis bracht.

Het concert bevat in hoofdzaak geestelijke muziek van vóór de twintigste eeuw. De akoestiek van de kerk past erg goed bij deze klanken, maar bevordert de verstaanbaarheid niet. Vooral als orgel en sopraan samen klinken van achter uit de kerk herleven klanken uit oude tijden, die in Laarbeek bijna niet meer te beluisteren zijn. De zang is zuiver, sereen zelfs en lijkt uit de pilaren te komen. Het Smitsorgel laat alle registers horen die er zijn. "Behalve het register van de bazuinen", zegt Rob na afloop, "want die 'knettert' een beetje teveel! Je kunt op een orgel al je buien kwijt, je bent op dat moment heerser in de ruimte want het instrument vult de hele kerk. Bij zo'n concert gaan er natuurlijk wel dingen mis. Ik was vandaag even de maat kwijt op een plaats die anders altijd goed gaat. Schande!", licht Rob toe. Na een hemels Ave Maria van Caccini komt er langzamerhand een einde aan het concert. Het koor staat sinds driekwart jaar onder leiding van Jan van Beek. Rob is nog als organist aan het koor verbonden.

Na afloop wordt het tweetal in de bloemen gezet en volgt nog een welverdiende borrel in De Couwenbergh, waar alle concerttoehoorders worden getrakteerd op een consumptie.

Afbeelding