Afbeelding
Foto:

Minder drukke N279?

In het Eindhovens Dagblad van afgelopen maandag konden we lezen dat de provincie in de eindfase zit van de besluitvorming over de weg Asten-Veghel. Verder naar Den Bosch is de N279 al een verademing om over te rijden. Good-old Pieter van Geel geeft als voorzitter van de Provinciale Raad voor de Leefomgeving in dat artikel een advies af over de verdere toekomstige ontwikkeling van de weg.

In het advies staat volgens het ED letterlijk de vraag "uiteindelijk zal blijken of de keuze voor een tweemaal een-baans weg toereikend is". En daar wringt bij ons de schoen. Als je zo duidelijk aangeeft dat er twijfel bestaat over de capaciteit van 2 x 1 waarom dan niet in het advies aangegeven dat onderzoek naar 2 x 2 minimaal nodig is om meer duidelijkheid te krijgen? Dat is nadrukkelijk de heersende opvatting van het CDA Laarbeek.

En ook diverse gemeenteraden in de omgeving dringen hier op aan: onderzoek het eerst goed. Maar kennelijk zijn provinciale coalitieafspraken in deze belangrijker dan een gefundeerd onderzoek. Meer wordt er ook door ons niet gevraagd. Daarna valt aan de hand van dat onderzoek te beredeneren welke de beste oplossing is: 2x1 of 2x2 baans? Een dergelijk onderzoek achterwege laten is ongewenst en onverstandig. Pieter van Geel geeft in zijn advies echter nog een ander, in onze ogen zeker zo belangrijk advies. "Kijk naar nieuwe technologieën en gedragsverandering". Maar alleen met hier naar te kijken komen we er niet. Meerdere keren hebben wij als CDA Laarbeek al aangegeven dat deze vernieuwde weg voor wat ons betreft een toonbeeld moet worden van dat wat de slimste regio mogelijk kan maken. Fors inzetten op moderne digitale technieken die ons vervoersgedrag zullen gaan veranderen, zowel voor personen als goederen. Dus: "Niet kijken maar daden".

Het zou de provinciale bestuurders sieren als zij de moed hebben om bij de besluitvorming over de N279 een substantieel deel van het budget apart te bestemmen voor de inzet op deze nieuwe vervoerstechnieken die er volgens Pieter nodig zijn.

Dat heeft hij in onze ogen dan in ieder geval wel goed onder de aandacht gebracht met zijn advies.

CDA-fractie Laarbeek

Afbeelding