Afbeelding

Mooie contacten: Oscar Quevedo

Het is misschien wel leuk om in mijn column enkele dorps-/streekgenoten te bespreken.

Een van de meest in het oog springende wijnmakers in mijn dorp is Oscar Quevedo. Een dertiger die samen met zijn zus Claudia het Port-huis van hun vader heeft overgenomen.

Een huis met een rijke historie dat terug gaat tot 1889. Generaties lang produceerde het bedrijf alleen port en was de afzet vooral regionaal. Sinds de komst van Oscar Jr (die een tijd als bankier in Zwitserland werkzaam is geweest) is er sprake van een stevige groei.

Broer en zus hebben een goed gevoel voor een goed product, productie, logistiek, marketing en verkoop. Quevedo omvat inmiddels 6 bedrijven en de Port (en intussen ook wijn) wordt wereldwijd in 26 landen verkocht. Grote volumes, onder andere aan Jumbo in Nederland.

Dit verhaal deed me een beetje denken aan Floris van Bommel. Telg van een klassiek schoenmakersgeslacht die met zijn komst een nieuwe weg is ingeslagen die aanslaat bij een breder publiek. Ook zijn voornaam kwam voortaan op het product te staan en het wordt als hip en eigentijds ervaren. Kortom een successtory (al moeten ze er keihard voor werken).

Leuk dat Oscar me vroeg voortaan zijn Duitstalige groepen rond te leiden en ook verschillende van mijn eigen gasten heb ik dit interessante Port-huis al laten zien.

Maarten van Luyt, geboren en getogen in Lieshout, schrijft over zijn leven als wijnboer in Portugal. www.luytwijn.nl

Afbeelding