Afbeelding
Foto: Mark Barten

Plantenbakken moeten zorgen voor minder verkeersoverlast in Kapelstraat

Tekst en foto's: Mark Barten

Beek en Donk - In de Kapelstraat in Beek en Donk zijn woensdagmiddag 17 oktober twee plantenbakken geplaatst door medewerkers van de gemeente Laarbeek. Het initiatief voor het plaatsen van de plantenbakken is afkomstig van buurtbewoners. Zij schakelden de Dorpsraad van Beek en Donk in, die op haar beurt het idee wist te realiseren in samenwerking met de gemeente.

De plantenbakken zijn geplaatst ter hoogte van Huisartsenpraktijk Coenen en moeten zorgen voor minder verkeersoverlast, stellen bovengenoemde partijen. Cor van de Griendt, dorpsbewoner en vader van een gehandicapte jongen die in de Kapelstraat woont, klopte enige tijd geleden met succes aan bij de Dorpsraad van Beek en Donk. Dat zijn zoon zich met zijn speciale fiets in de berm moest laten vallen omdat hij bijna werd aangereden door een vrachtwagen, was voor hem de druppel.

Van de Griendt enthousiasmeerde buurtbewoners voor een verkeersactie. In samenwerking met de werkgroep 'verkeer' van de Dorpsraad werden 30km bordjes opgehangen en werd de snelheid van passerend verkeer gemeten. "Er wordt te hard gereden, we constateerden dat de meeste voertuigen ruim boven de 30km per uur zaten. De top was zelfs 54km per uur. We hebben getest hoe veel tijdswinst het oplevert wanneer je de Kapelstraat in 30km of 50km per uur aflegt. Dat is nog geen minuut!", laat Van de Griendt weten.

Een van de buurtbewoners wijst de aanwezigen op passerende landbouwvoertuigen en vrachtwagens, die zich niets aantrekken van het vrachtwagenverbod dat geldt in de straat. Van de Griendt: "Meerdere bewoners hebben de afgelopen tijd scheuren in hun huizen gekregen door voornamelijk het extreem zware vracht- en landbouwverkeer. Wij willen dat dit verkeer gebruik gaat maken van de reguliere en daarvoor ingerichte en verstevigde wegen zoals de Lieshoutseweg. De Kapelstraat is niet gebouwd voor zwaar verkeer. We willen dat sluipverkeer - als ze gebruik willen maken van onze dorpskern en de Kapelstraat in het bijzonder - met een veilige snelheid van 30km per uur door onze straten rijdt."

Om de verkeersactie kracht bij te zetten, besloot de gemeente een tweetal bloembakken te laten plaatsen. Dat gebeurde vorige week woensdag onder toeziend oog van buurtbewoners, de dorpsraad en wethouders Van der Zanden en Slaets. Hoewel Van de Griendt liever 6 bloembakken had gezien, besloot wethouder Ria van der Zanden dat er eerst 2 geplaatst worden als test. Van de Griendt: "De bewoners gaan monitoren. Wordt het nu veiliger, rustiger gereden en komt er minder zwaar verkeer door de straat? Onze bevindingen rapporteren we medio februari 2019 aan de gemeente. Dan kan de gemeente beslissen of de gehele Kapelstraat recht heeft op remmende maatregelen of dat dit geen zin heeft gehad."

Wies Rooijakkers (werkgroep verkeer, Dorpsraad) hoopt dat de genomen maatregelen succes hebben. Hij is content met de zeven acties die de werkgroep verkeer dit jaar al uit heeft kunnen voeren in Beek en Donk en hoopt mensen bewuster te maken van de verkeersveiligheid.

De bloembakken werden overigens enkele dagen weggenomen deze week en op de gemeentewerf extra verzwaard en voorzien van betere reflectie.

Afbeelding
Afbeelding