Oneerlijk zakendoen

Of ik even tijd had om langs te komen. Hij had wat post afgewikkeld maar wist niet zeker of hij het allemaal goed begrepen had. Of ik het even kon controleren. De meterstanden had hij in ieder geval keurig ingevuld en ook op de rest was niet veel aan te merken. Een week later krijg ik opnieuw een berichtje van hem. Een andere energieleverancier wilde nu ook de meterstanden hebben. Was er dan toch iets niet goed gegaan? We stellen samen een emailbericht op dat er al een contract loopt. Geen reactie. Ik stuur zelf nog een email. Ook geen reactie. Een week later wordt er bij hem zomaar geld afgeschreven, gelukkig kan ik hem tijdig wijzen op de mogelijkheid van storneren. Ik vraag hem of hij wel zeker weet dat hij met hen geen afspraken heeft gemaakt want hoe komen ze anders aan die persoonlijke gegevens? Hier komt hij zelf niet uit dus ik beloof de volgende dag te bellen met de brutale leverancier. Dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, de lange wachttijd is frustrerend. Uiteindelijk heb ik beet en ik ben niet van plan los te laten tot ik weet hoe de vork in de steel zit.

Wanneer ik mijn verhaal verteld heb, wordt mij uitgelegd dat er in januari een deurverkoper in de bewuste wijk is geweest die op dit adres een nieuw contract heeft afgesloten. Ik vraag daarop of het hun manier van zakendoen is om mensen die overduidelijk niet begrijpen wat er gezegd wordt, informatie te ontfutselen en een handtekening af te dwingen? Dit gezin woonde amper drie maanden in Laarbeek en veel meer Nederlands dan goedemiddag en dankjewel kenden ze nog niet. Hun vertrouwen in de goedheid van Nederlanders is groot, helaas niet altijd terecht dus.

De medewerker verzekerde mij dat dit echt niet de bedoeling kon zijn geweest maar hij zou het uitzoeken. Hij houdt woord en na een stortbui aan excuses over het ontoelaatbare gedrag van zijn collega, wordt mij verzekerd dat zij het nieuwe contract per direct ontbinden. Hij biedt aan om niets te berekenen totdat de oude energiemaatschappij weer levert.

In dit geval is het eind goed al goed, maar deze verhalen horen we nooit. Je wilt niet weten hoe er soms misbruik wordt gemaakt van de onwetendheid en goedheid van deze mensen.