Debbie Verheijen, eigenaresse van Kinderdagverblijf Koetje Boe met 2 van de 3 stints die momenteel uit de roulatie zijn
Debbie Verheijen, eigenaresse van Kinderdagverblijf Koetje Boe met 2 van de 3 stints die momenteel uit de roulatie zijn Foto: Mark Barten

(Tijdelijk) verbod stints zorgt voor vervoersuitdaging kinderdagverblijven

Tekst: Daan Daniƫls
Foto: Mark Barten

Beek en Donk - Een zeer tragisch ongeval met een stint in Oss, een elektrische bakfiets waarmee vooral kinderdagverblijven werken, leidde vorige maand tot vier doden. Hangende het onderzoek naar dit noodlottig ongeval waarbij de stint in botsing kwam met een trein, mogen in heel Nederland stints voorlopig niet meer de weg op. Onderzocht wordt wat de aanleiding is geweest voor het ongeluk en in hoeverre stints onveilig zouden zijn. "Ik snap het heel goed, het is verschrikkelijk wat er gebeurd is", vertelt Debbie Verheijen van kinderdagverblijf Koetje Boe in Beek en Donk. Daar werken ze al drie jaar met de elektrische bakfietsen.

Door het (tijdelijke) verbod op het gebruik van stints moest Verheijen wel een oplossing vinden voor het vervoeren van kinderen van het kinderdagverblijf. In een stint is plek voor maximaal tien kinderen. Koetje Boe bracht en haalde kinderen met de stint onder meer naar scholen in Beek en Donk. "Van de een op de andere dag werden de stints verboden, dan moet je snel een oplossing zoeken. In het begin hebben we het opgelost met het gebruik van eigen auto's, waarvoor je dan wel weer een aparte taxi-verzekering moet afsluiten. Maar dat was geen doen. Daarna hebben we taxibusjes ingezet."

Binnenkort komt er een permanente oplossing. Koetje Boe heeft twee 'normale' bakfietsen aangeschaft die wel elektrisch ondersteund worden. "Die worden half november geleverd." Hoewel Verheijen snapt dat stints nu onderzocht worden, wil ze wel aangeven dat het wat haar betreft veilige vervoersmiddelen zijn. "De RDW heeft oudere modellen goedgekeurd en daar werken wij mee. Met een stint kun je zo het schoolplein oprijden en kunnen de kinderen zo instappen. Vervoer je kinderen met een auto of taxibusje, dan moeten ze langs de drukte van de auto's oversteken. Qua veiligheid ga je dan ook achteruit." Vanuit de ouders heeft ze geen bezorgde reacties gehad over het gebruik van stints, Verheijen hoopt dan ook dat met de komst van de nieuwe bakfietsen het vervoersprobleem is opgelost.