Lezing bij Heemkundekring Lieshout

Lieshout - Sander Wassing uit Alphen aan de Rijn houdt op woensdag 7 november voor Heemkundekring 't Hof van Liessent een lezing. Deze lezing vindt plaats in Zaal De Koekoek aan de Dorpsstraat in Lieshout en heeft als onderwerp: 'De plundertochten van Maarten van Rossum op het Brabantse Platteland'.

De Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum (ca. 1478 – 1555) en zijn soldaten waren meedogenloos. Zij teisterden de Brabantse boeren met het stichten van branden en met guerrilla-overvallen. Hun komst werd aangekondigd door luidende kerkklokken en grote rookkolommen aan de horizon. Van Rossum stond in de zestiende eeuw bekend als de 'gesel van de boeren.'

Decennialang hield Van Rossum de Nederlanden in zijn greep door terreur en oorlogvoering. Ook Lieshout werd niet gespaard.

Sander Wassing (1987) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende de zestiende en zeventiende eeuw. Zijn scriptie schreef hij over de beeldenstorm. In zijn lezing spitst hij het onderwerp toe op de lokale en regionale geschiedenis. Het belooft een boeiende lezing te worden.

U bent allen van harte welkom. Ook als u geen lid bent van de heemkundekring. De lezing begint om 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.