Afbeelding
Foto: Martin Prick

Grote bergingsvijver voor plan De Beekse Akkers

Tekst en foto: Martin Prick

Beek en Donk - Een bergingsvijver van 6000 m2 voor hemelwater wordt aangelegd op de hoek van de Oranjelaan en de Lieshoutseweg. De grote waterberging moet zorgen voor de opvang van het regenwater, dat via een aparte rioolleiding wordt aangevoerd. Het is één van de vier grote opvangbekkens van het plan 'De Beekse Akkers'.

Mooie plek
Wethouder Van der Zanden legt uit, dat er in de ontwerpfase van het plan al rekening is gehouden met de natuur. "Het plan was al erg groen, maar door nieuwe wetgeving en de klimaatadaptatie had het een update nodig". Een nieuw wooneiland zal even verderop langs de Lieshoutseweg ontstaan. Er zullen 6 'grondgebonden' woningen worden gebouwd in plaats van de eerder geplande woontoren. Heel belangrijk is de natuurfunctie van de nieuwe bergingsvijver. De waterplas komt midden in het groen te liggen. "Deze plas zal er toe bijdragen dat deze plek een mooie plaats wordt om te leven."

Woonplaats
Er is zoals te doen gebruikelijk op de plaats van de toekomstige waterberging archeologisch onderzoek gedaan. Dit duurde veel langer dan gepland. Er zijn namelijk sporen gevonden van een erf uit de 14e eeuw. "Een best zeldzame vondst uit die periode en op deze laaggelegen zandgronden", aldus de wethouder. "We zijn wat meer te weten gekomen van de ontstaansgeschiedenis van de kern Beek. We weten nu ook, dat de bewoners van de Beekse Akkers niet de eerste bewoners zijn van deze plek. Al eeuwen geleden hebben er dus mensen gewoond". Er zijn ook nog sporen gevonden uit de 16e -17e eeuw.

Onbevreesd
Antoon Swinkels woont vanaf 1956 aan de Mauritsstraat. Het gebied, waar nu de waterberging wordt aangelegd kent hij heel goed. "Ik heb al veel verschillende manieren gezien, waarop dit stuk land werd gebruikt. Het was vroeger de wei van boer Smits. Er hebben koeien gegraasd, maar het is ook een tijdje in gebruik geweest om rozen te kweken. Er is een huis gebouwd, waar Tiny van Vugt in woonde, maar dat is ook al lang geleden afgebroken", vertelt Antoon. Nog niet zo lang geleden zou er een groot kantoor van de Rabobank verrijzen, want elke toegang tot Beek en Donk zou moeten worden voorzien van een markant gebouw. De ontwikkelingen gaan razendsnel en nu wordt het gebied dus een waterbekken. Jan Peters van de gemeente Laarbeek legt uit, dat de plannen nog niet helemaal definitief zijn. Het kan dus zijn dat het aanzicht van de vijver nog verandert en er een eiland wordt aangelegd. Voorlopig wordt de hele plek tot 2,40 meter diep uitgegraven. De eerste 'symbolische' schep zand werd verplaatst door wethouder van der Zanden, die onbevreesd de enorme grondverzetmachine bestuurde. "Dat heb ik nog nooit gedaan", bekende ze.