Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Honderden lichtjes tijdens Nightbike van de Bosduvels

"We laten mensen niet schrikken, we laten ze iets beleven"

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Joost Duppen

Laarbeek – De tweede editie van de mountainbiketocht in het donker is geweldig verlopen. Bijna tweehonderd deelnemers uit Laarbeek en ver daarbuiten meldden zich bij de scouting in Lieshout om een belevingstocht door Lieshout, Mariahout en omgeving te maken.

Honderden lampjes in de nacht
Een heldere lucht met duizend sterren, hier en daar een flard mist en rond Lieshout en Mariahout honderden lampjes van mountainbikers. Een indrukwekkend schouwspel. Op start en finish bij Scouting Lieshout is alles in gereedheid gebracht om de recreatieve fietsers een leuke avond te bezorgen. Een groot kampvuur en Halloweenversieringen verhogen de sfeer. "Om zeven uur zijn de rijders vertrokken", legt Freek Glorius uit. "Heel de club helpt mee om van deze avond een echte belevenis te maken. Mensen laten schrikken, daar doen we niet aan." Ook enthousiasme bij burgemeester Frank van der Meijden. Verplichtingen verhinderen dat hij zelf op de fiets gesprongen is, maar het plezier is er niet minder om. Samen met Arjan van Vugt van de Bosduvels wordt hij naar verschillende highlights in het 32 kilometer lange parcours gereden.

Samen sportief leuke tochten maken
"We zijn een hechte, sportieve club", vertelt Arjan. "Drie keer per week rijden we parcoursen waar sportiviteit en gezelligheid voorop staat." Ontstaan uit wat enthousiaste biker-vrienden zijn in 2000 de Bosduvels gestart en vanaf januari 2009 is de groep samengegaan met tourclub BZET. "Het ledenaantal blijft groeien. Steeds meer jongeren worden lid", vertelt Arjan. "Met evenementen als deze Nightbike is het de kunst om er iets bijzonders van te maken. Iets anders dan anders." Gelukkig zijn er onder de Bosduvels veel creatieve geesten die een avond als deze tot een bijzondere belevenis 'omtoveren'. Halverwege het parcours, na ongeveer zeventien kilometer, heeft mede-biker Peter Fransen zijn buxuskwekerij leeggehaald. Rollerbanen waarover buxusplanten getransporteerd worden liggen nu buiten om over heen te fietsen. "Ik heb een parcours op mijn terrein gemaakt", lacht Peter, zwaar 'gehavend', met een bijl door zijn hoofd. "Ze kunnen zo tussen de planten door."

Velen handen maken licht werk
Bij Harold Vereijken worden rondjes door de magazijnen gefietst. Snerpend klinkt een kettingzaag in de dikke rookwolken. "Het opbouwen viel wel mee", zegt Dion Vereijken. "Om half vier zijn we gaan bouwen en om half zes was het klaar." En dat is volgens Arjan van Vugt de kracht. Iedereen helpt mee en met 65 vrijwilligers zet je een mooie tocht in elkaar. "Kijk naar buurtvereniging De Moerasvogels, waarvan de leden gezamenlijk een gedeelte van het parcours verzorgden", Lachend doet Arjan de burgemeester een ondeugend voorstel; "Volgend jaar een Laarbeek Open op mountainbike misschien?"

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding