Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

'Boer Bier Water' maakt Laarbeekse landbouw duurzaam

Tekst: Jac Babin
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Lieshout - In het Bavaria Brouwerijcafé in Lieshout vond donderdag 1 november een interessante bijeenkomst plaats van Boer Bier Water en F2 AGRI. Boer Bier Water is een samenwerking tussen een aantal Laarbeekse agrariers en Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria). De opkomst en de betrokkenheid van de Laarbeekse agrariërs was groot.

Opening
Jan-Renier Swinkels, directievoorzitter van Swinkels Family Brewers, lichtte de bedoeling van deze avond toe. "We gaan vanavond ervaringen met elkaar delen, elkaar inspireren om te zoeken naar nog meer mogelijkheden en natuurlijk vieren we straks ons succes met een glas bier!" Met deze opmerking kreeg Jan-Renier de handen van het in ruime mate aanwezige publiek, op elkaar.

Boer Bier Water
In 2012 sloegen lokale boeren en tuinders, ZLTO, het toenmalige Bavaria, Gemeente Laarbeek, Waterschap Aa & Maas, Agrifirm en Rabobank Gemert-Bakel, de handen ineen en startten het project Boer Bier Water. De brouwerij en de lokale boeren en tuinders hebben een gezamenlijk belang. Zorgen dat de kwaliteit van het Laarbeekse water nu en in de toekomst goed blijft. Boer Bier Water kent een aantal deelprojecten om dat doel te bereiken: water, gewasbescherming, gezonde bodem, en verbouwen van brouwgerst. Gerst, waarmee Swinkels Family Brewers een heerlijk streekproduct maakt, bier.

Boer Bier Water wordt wetenschappelijk ondersteund door een aantal bedrijven en instellingen die samenwerken onder de naam F2AGRI en wordt financieel ondersteund door de Europese gemeenschap.

Sprekers
Als gastspreker was oud-staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel aanwezig. Hij wist de hype rondom CO2-reductie enigszins te nuanceren. "De landbouw doet al veel. CO2-reductie is geen bedreiging, maar een kans. Het hele proces zal geleidelijk gaan plaatsvinden op een manier die ook moet passen binnen jullie bedrijfsvoering. Jullie project Boer Bier Water past daar prima in."

Uit reacties vanuit de zaal, viel het DeMooiLaarbeekKrant op dat de aanwezige boeren best bereid zijn om mee te denken aan oplossingen voor de CO2-problematiek. Meerdere sprekers gaven een technische toelichting op de deelprojecten van Boer Bier Water. We beperken ons hier tot het laatste paradepaardje... het water.

Water
Voorheen werd het spoelwater van de brouwerij gezuiverd en geloosd op de Goorloop en het Wilhelminakanaal. Het ging over miljoenen liters zoet water, dat op die manier wegstroomde naar de zee. Zonde …

Op Het Laar heeft Wilfried van Dijk een melkveebedrijf. Dat bestaat uit 82 koeien en is 21 hectaren groot. Op één perceel van zijn bedrijf, 9 hectaren groot, is de grondwaterstand te laag. Zonder extra toevoeging van water zou de opbrengst aan gewassen laag zijn.

Er is een pijpleiding aangelegd van de waterzuivering van de brouwerij naar dat perceel. Het perceel zelf is voorzien van draineerbuizen onder het maaiveld. Normaliter wordt zo'n systeem gebuikt om overtollig water af te voeren. Maar hier wordt het gebruikt om de te lage grondwaterstand op te krikken met het gezuiverde spoelwater van de brouwerij, omgekeerde irrigatie. "Het project is veelbelovend volgens een uiterst tevreden Wilfried van Dijk. Er zijn nog kinderziektes, zoals de slibafzetting in de buizen. We hebben er alle vertrouwen in dat we ook dat probleem kunnen oplossen."

Het systeem van omgekeerde irrigatie kan in de toekomst nog verder geautomatiseerd worden. Dan kan de boer met zijn mobieltje de grondwaterstand beïnvloeden en beter anticiperen op een naderende droogteperiode.

Laarbeekse agrariërs zitten niet stil
De deelprojecten van Boer Bier Water dragen bij aan een duurzame landbouw. Laarbeekse boeren staan open voor innovaties die er in samenhang voor gaan zorgen dat de in Parijs afgesproken CO2 reductie haalbaar blijft. Alle reden om als afsluiting van deze leerzame avond het succes van hun project te vieren met een heerlijk glas Swinkels bier.