De oudste kinderen van Rooij. Piet (1928), Toon (1927), Miet (1931) en Hein (1926)
De oudste kinderen van Rooij. Piet (1928), Toon (1927), Miet (1931) en Hein (1926) Foto:

Miet Leenders-van Rooij

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – Afgelopen juni werd gevierd dat Mariahout 85 jaar bestond. Miet Leenders-van Rooij woonde al op Mariahouts grondgebied voordat het ontginningsgebied bij Lieshout haar officiële naam kreeg. Geboren in 1931, nu 87, herinnert ze zich veel over het ontstaan van Mariahout.

Bunders hei te koop voor pioniers
Miet is de oudste dochter van Willem en Door van Rooij. Haar ouders woonden eerst in Lieshout. "Ons pap kocht in 1929 tien bunder heidegrond aan de Rooijseweg", vertelt Miet. "Die grond moest allemaal ontgonnen worden. Overal kwamen boerengezinnen vandaan om grond te ontginnen. Families Mennen uit Mierlo, Van Hoof uit Erp, Stoop uit Bergen op Zoom. Januske Boudewijns kwam net als mijn ouders uit Lieshout. Ik ben op Mariahouts grondgebied geboren. Het vijfde kind uit een gezin van twaalf." Banden tussen buurtgenoten waren hecht. De familie van Rooij woonde naast de familie Staadegaard uit Julianadorp in de buurt van Den Helder. Na een poging om in Amerika te gaan 'boeren' streken ze in Mariahout neer. "Buurt en familie waren belangrijk", vertelt Miet. "Grootouders woonden vaak in en buren stonden elkaar bij met raad en daad." Het waren andere tijden. Miet verloor haar oudere broertje van twee aan longontsteking. Samen met buurtkinderen was ze getuige van het noodlottige ongeluk van haar vierjarige zusje Truus. "Tijdens het spelen liep ze tegen een jeep", vertelt Miet. "Via hobbelige wegen werd ze in een van de weinige auto's uit het dorp naar het ziekenhuis gebracht. Hoe te handelen bij een schedelbasisfractuur was nauwelijks bekend. Een groot drama toen ze drie dagen later overleed."

Kleine gemeenschap
Op het gemengde bedrijf van haar ouders waren tien à twaalf koeien, wat varkens en kippen. Er werd rogge en hooi verbouwd. Mais was er nog niet. Wel kleine knolletjes die in de herfst aan de koeien gevoerd werden. "In april mochten de koeien naar buiten", vertelt Miet. "Het hele gezin hield dan grote schoonmaak. De stal werd zelfs geschilderd, onder een deel grijs en boven wit." Miet kan zich Mariahout uit haar jeugd nog zo voor de geest halen. "Ik was zeven toen ik voor het eerst naar school ging", vertelt ze. "Ik woonde zo achteraf dat ik niets gewend was." Twee keer per dag liepen de kinderen naar de Bernardusschool en terug. "Er stonden echt maar enkele huizen, in groepjes aan de huidige Mariastraat", weet Miet nog. "Sommige huizen staan er nog, zoals het huis van Mieke de kapper. Maar bijvoorbeeld het winkeltje van Bert en Jan Coppens is allang weg. Daar kon je ook snoepjes kopen." De winkel stond bij de Eikenboom voor de Bernadetteschool. "Je moest maar kopen wat ze hadden", lacht Miet. "Ze zeiden: morgen hebben we het weer."

School
Miet ging naar de Bernardusschool, de toen nog gemengde lagere school. Een huishoudschool was er nog niet. Daarom ging Miet hiervoor naar Lieshout. "Mijn moeder wilde dat ik leerde naaien en dat moest in Aarle-Rixtel", vertelt Miet. "Dat is me altijd van pas gekomen toen ik met Frans trouwde en zes kinderen kreeg." Samen met Frans hadden ze een boerenbedrijf aan de Heidedreef. Miet is erg blij dat haar kinderen en kleinkinderen veel liefde hebben voor het agrarische leven. "Een kleinkind staat klaar om het bedrijf over te nemen", zegt Miet trots. "De vijfde generatie."

Miet van Leenders-van Rooij