Boodschappen

Zoonlief doet met manlief boodschappen. Gewapend met een door mij geschreven briefje vertrekken ze met de auto richting een supermarkt verderop. Ik ga te voet naar het winkelplein in de buurt. Kijken of ik nog taart kan scoren. Zoonlief viert zijn verjaardag thuis. Zijn studentenwoning is te klein en thuis heeft zo zijn voordelen.

Over bier, chips en nootjes hoef ik me bij de 'heren' geen zorgen te maken. Wel ben ik nieuwsgierig of ze 'mijn' groente en rauwkost begrepen hebben. In mijn hoofd doorkruiste ik vanmorgen de supermarkt. In gedachte liep ik ook langs het schap met wasmiddel en in een onbezonnen moment schreef ik vloeibaar wit wasmiddel op mijn lijstje.

Amper bij de bakker trilt mijn telefoon. Er ontspint een app-conversatie over diverse soorten wasmiddel. Het assortiment omvat tientallen producten, maar vloeibaar wit wasmiddel is er daar geen van. Diverse foto's van wasmiddelen komen voorbij en ik besef me dat ik een enorme control freak ben. Niks is goed en ik wimpel mijn mannen af. Ik koop het zelf wel.

Allemaal weer thuis scan ik de meegebrachte boodschappen. Ze hebben zich gelukkig redelijk aan mijn lijstje gehouden. Qua boodschappen ben ik een irritante alleenheerser en control freak, zeg maar gerust een dictator. Het moet op mijn manier. Toch zie ik meteen dat een aantal dingen niet zijn zoals ik het graag zou hebben. De appels zien er groot en dof uit. Kleine, blinkende smaken over het algemeen beter. Op sommige groentes zitten vlekjes en de salades die op toastjes moeten, zijn niet de salades die ik normaal koop en worden waarschijnlijk niet gegeten. Voor de lieve vrede, al moet ik mijn tong er bijna afbijten, besluit ik niets te zeggen. Volgende keer ben ik weer 'heer en meester' in de supermarkt.

Een paar dagen later komt dochterlief uit school. "Sorry dat ik zo laat ben. Ik had een appel, zo melig, die heb ik aan de dieren van het dierenpark gegeven." De salades zijn inmiddels in de groene container verdwenen en de voorraad appels in de groentelade lijkt niet kleiner te worden. Wel verschijnen er kleine vlekjes op. Nadat ik met mijn favoriete wasmiddel een wit wasje draai besluit ik verse appelmoes te maken. Dat moet ik vaker doen. De mannen laten shoppen, heerlijk.