Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Het bouwen voor minima en modaal steeds lastiger

Vorige week donderdag heeft de raad van Laarbeek in een lange vergadering de begroting 2019 en de grondnota unaniem aangenomen. Het klinkt makkelijk zoals je het leest, maar het ging zeker niet zonder slag of stoot! Alle fracties gaven hun mening over het gepresenteerde beleid en het geld dat daarvoor uit gegeven gaat worden. En maar liefst tien moties en amendementen zijn er ingediend om de accenten op het beleid te beïnvloeden. De PvdA-fractie had drie moties bij de begroting en een amendement bij de behandeling van de grondnota voorbereid.

Een van onze moties ging over versneld isoleren van bestaande huurhuizen waarbij de huurder dezelfde netto woonlast zou behouden. Fijn om te constateren dat deze motie unaniem werd aangenomen, alle andere politieke partijen waren het er mee eens!

Bij de behandeling van de grondnota diende de PvdA-fractie een amendement in, samen met de fractie de Werkgroep. Het ging over de verhoging van de grondprijzen. Omdat de betaalbaarheid van sociale huur- en koophuizen onder druk staat stelden we voor om de grondprijzen voor sociale huur- en koop niet te verhogen en de grondprijzen van duurdere huurhuizen en vrije sector met een kwart procentje extra te verhogen.

Brandbrief bewonersraad Laarbeek
De PvdA vindt dat de gemeente ook een verantwoordelijkheid heeft om hardwerkende mensen met een modaal salaris in Laarbeek te kunnen blijven huisvesten. Want het is schrikbarend dat uit onderzoek blijkt dat landelijk nog maar 10% van de beschikbare woningen bereikbaar is voor mensen met een modaal salaris en in Laarbeek is dat nog maar 5%!

Ook voor de woningcorporaties die de sociale huurwoningen bouwen worden de marges steeds kleiner. Zo wordt het steeds moeilijker om ook inwoners met lage inkomens te blijven huisvesten. Niet voor niks heeft de bewonersraad Laarbeek een noodkreet geplaatst in deze krant een paar weken geleden. Dit heeft de PvdA zeer ter harte genomen en daardoor dit voorstel ingediend! Dit hebben we samen met de fractie De Werkgroep gedaan omdat die achter ons standpunt stond.

We zijn ons terdege van bewust dat ook de steeds hogere bouwkosten mee spelen maar daar hebben we geen invloed op. En het bevriezen van die grondprijzen helpt in elk geval een stuk, daar is de PvdA van overtuigd.

Daarom is het ook zo teleurstellend dat ons voorstel geen meerderheid kreeg in de gemeenteraad. Dat het ook CDA met de PvdA en de Werkgroep meestemde zijn wij ze zeer erkentelijk voor.

Ondanks dat zal de PvdA blijven hameren op de betaalbaarheid van woningen voor álle Laarbeekers!

Namens de PvdA Laarbeek,
Hans Strijbosch

Afbeelding