Het zicht van een afdraaiende auto vanuit de Wellestraat richting de Bosscheweg. Voordat de auto de weg op kan, moet het eerst nog voorbij een fietspad, dat beperkt zichtbaar is door de hekwerken aan beide zijden
Het zicht van een afdraaiende auto vanuit de Wellestraat richting de Bosscheweg. Voordat de auto de weg op kan, moet het eerst nog voorbij een fietspad, dat beperkt zichtbaar is door de hekwerken aan beide zijden Foto: Joost Duppen

Onderzoek verkeersveiligheid afgerond

Afwaarderen Bosscheweg mogelijke oplossing voor knelpunten

Tekst: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – Afgelopen week presenteerde verkeerskundige Eddy Michels namens bureau Megaborn de resultaten van het in opdracht van de gemeente Laarbeek uitgevoerde onderzoek naar de verkeersveiligheid op de Bosscheweg in Beek en Donk. In juni van dit jaar haalde de gemeente informatie op bij inwoners en omwonenden, welke info is meegenomen in een aantal mogelijke oplossingen die Megaborn voorstelt.

Te veel (vracht)verkeer
Het onderzoek heeft zich met name gericht op de kruispunten van de Bosscheweg met de Wellestraat, de Thibostraat en de Mgr. Verhagenstraat. Tussen januari 2013 en maart 2018 vonden er maar liefst 29 ongevallen plaats, waarbij 13 gewonden en één dodelijk slachtoffer vielen te betreuren. Volgens aanwezige buurtbewoners ligt het daadwerkelijke aantal ongevallen nog veel hoger. Afgezet tegen het landelijk verkeersveiligheidsbeleid, rijdt er over de Bosscheweg te veel verkeer, heeft het 30-kilometergedeelte een verkeerde vormgeving, is er sprake van verschillende voorrangsregelingen en valt op dat bromfietsers geen gebruik maken van de rijbaan, stelt Megaborn.

Onveilige situatie
Om te komen tot een oplossing observeerde Megaborn de kruispunten. "Er zijn ontzettend veel fietsers op de Bosscheweg tijdens de ochtendspits en veel hiervan slaan plotseling af vanaf het fietspad. Er is sprake van een slecht zicht op (brom)fietsers op de Bosscheweg komend vanuit de Wellestraat en Thibostraat en de opstelstroken bij de brug zijn nuttig als de brug open is, maar blokkeren het zicht als de brug dicht is. Dit alles leidt tot een zeer onveilige situatie die vraagt om een pakket van maatregelen", legt Michels uit.

Terugbrengen verkeer
Op zoek naar dé oplossing, komt één ding steeds terug; de hoeveelheid verkeer op de Bosscheweg moet worden teruggebracht en automobilisten en vrachtverkeer moeten in plaats van rijden via de Bosscheweg kiezen voor de N279 en de N615. "Wist u dat wanneer je via de N279/N615 rijdt, je vijf minuten onderweg bent en via de Bosscheweg vier tot aan hetzelfde punt?", vraagt Michels de aanwezigen. "Het verschil is maar 1 minuut en dus is het zaak de Bosscheweg zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor verkeer, waardoor automatisch gekozen wordt voor de alternatieve route."

Mogelijke oplossingen
Het minder aantrekkelijk maken van de Bosscheweg kan op diverse manieren worden gerealiseerd laat de presentatie in beelden zien. Afhankelijk van het budget dat de gemeente Laarbeek hiervoor beschikbaar heeft of wil stellen, kan worden gekozen voor een sobere manier van 'downgraden' met snelheid remmende maatregelen of voor een intensieve manier door de weg in richten als erftoegangsweg (30 km/u). Dit laatste wordt gelijk onderwerp van discussie tussen gemeente en omwonenden: Het blijkt namelijk niet haalbaar om de Bosscheweg compleet als 30-kilometerweg in te richten vanwege de functie als alternatieve route bij calamiteiten op de N279 en het passeren van ambulances/brandweer en busvervoer. "We moeten met veel partijen overleggen en rekeninghouden", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Toekomst
De inbreng van de aanwezigen wordt genoteerd en meegenomen in de verdere planvorming. Wanneer er concreet iets gaat veranderen, blijft onduidelijk. "We hebben hier zes jaar geleden ook al gezeten, toen met de adviezen van een ander bureau en er is nog niks veranderd", meldt een omwonende. "Gaat mijn kind het nog meemaken dat de Bosscheweg veiliger wordt?", vraagt zijn buurvrouw zich af en weer een ander vraagt zich hardop af op wat voor manier omwonenden betrokken zullen worden in de definitieve besluitvorming. Wethouder Ria van der Zanden legt uit dat de gemeenteraad het uiteindelijke besluit neemt maar dat buurtbewoners te allen tijde kunnen inspreken. Wordt vervolgd dus.

De Bosscheweg in Beek en Donk. Het fietspad kruis o.a. een paar zijstraten, waar de situatie niet goed overzichtelijk is voor het afslaande verkeer