Fleur Beekmans toont trots het kinderlintje en de oorkonde. Achter Fleur burgemeester Van der Meijden, bijgestaan door jeugdburgemeester Elise van Lieshout en een deel van de Jeugdgemeenteraad
Fleur Beekmans toont trots het kinderlintje en de oorkonde. Achter Fleur burgemeester Van der Meijden, bijgestaan door jeugdburgemeester Elise van Lieshout en een deel van de Jeugdgemeenteraad Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Laarbeek eert drie jonge helden met een kinderlintje

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Lieshout/Beek en Donk – Arthur van Bommel (11) uit Lieshout, Fleur Beekmans (5) en Marek Janssen (11) uit Beek en Donk ontvingen vorige week donderdagochtend uit handen van jeugdburgemeester Elise van Lieshout en burgemeester Frank van der Meijden een kinderlintje. Met daarbij een kleurrijke oorkonde.

"Jij bent een held"
Twee dagen na de 'Internationale Dag van de Rechten van het Kind' vindt in Laarbeek de uitreiking van de kinderlintjes plaats. Drie verschillende basisscholen worden bezocht want daar zitten de helden op school. Allereerst gaat een hele delegatie naar De Sprankel (locatie de Wieken), dan naar De Muldershof en tot slot naar basisschool 't Otterke. "Als er een kinderlintje te vergeven is, dan heeft iemand iets bijzonders gedaan", vertelt de burgemeester aan de toegestroomde leerlingen, leerkrachten en familieleden op de drie locaties. Hij legt uit dat de jeugdgemeenteraad keuzes heeft gemaakt uit de verschillende nominaties die gedaan zijn. Maar hier staan ze dan: drie jonge helden van Laarbeek. Waar we trots op kunnen zijn.

Held: Arthur van Bommel
Op De Sprankel wordt Arthur van Bommel naar voren geroepen. Arthur heeft het kinderlintje verdiend, omdat hij zijn haren drie jaar lang heeft laten groeien. Vervolgens heeft hij in februari van dit jaar zijn haren gedoneerd aan Stichting Haarwens zodat zij er een pruik van kunnen maken. Speciaal voor mensen die door ziekte hun haren verloren zijn. Arthur heeft ook anderen gemotiveerd om zijn voorbeeld én dat van Tessel, het meisje dat hem inspireerde, te volgen. De dame die Arthur nomineerde, vertelt: "Voor mij is hij een held. Arthur is een groot voorbeeld voor alle kinderen, want 'de jongen met de lange haren' deed dit met een doel." De burgemeester voegt daar haarfijn aan toe: "Arthur, we zijn supertrots op jou. Je hebt iemand hier echt mee geholpen." En met een hard applaus laat iedereen in De Sprankel weten het daarmee volledig eens te zijn. Prachtig.

Heldin: Fleur Beekmans
Dan staat er opeens een klein meisje van vijf jaar op het podium van basisschool De Muldershof. Een klein, zorgzaam meisje, verrichtte grote daden. De burgemeester is – terecht – vol lof: "Wat deze stoere Fleur heeft gedaan, is echt heel mooi. Ze heeft een meisje geholpen om van haar zwemangst af te komen. Ook een jongen die in de circustoren bij Billy Bird niet meer naar beneden durfde, mocht op haar hulp rekenen. Als je vijf jaar bent en zo stoer, dat is bijzonder. Fleur, wij zijn supertrots op jou." Fleur laat het allemaal rustig gebeuren en glimlacht naar het publiek. Als ze de oorkonde ontvangt, drukt ze daar een kusje op en wil ze al bijna weglopen. Maar bij de oorkonde hoort natuurlijk: het kinderlintje. Een trots snoetje verlaat vervolgens het podium op naar haar trotse achterban.

Held: Marek Janssen
De laatste uitreiking vindt plaats in de gymzaal van basisschool 't Otterke, waar leerling Gijs gezorgd heeft voor de nominatie van Marek. De burgemeester vertelt: "Ik mag af en toe mensen in het zonnetje zetten en nu is dat Marek Janssen. Marek heeft met gevaar voor eigen leven zijn vriend, die door het ijs van de vijver was gezakt, op de kant geholpen. Marek heeft hem uit het wak getrokken en naar huis gebracht." Uiteraard verdient ook deze hartverwarmende actie een oorkonde en een lintje van jeugdburgemeester Elise van Lieshout. Daarna worden Marek en zijn beste vriend Gonçalo door DeMooiLaarbeekKrant op de foto gezet. Want echte helden kom je niet iedere dag tegen …

Arthur van Bommel
Marek Janssen