Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Jubilarissen Leonarduskoor gehuldigd

Tekst: Ans van de Kerkhof
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk - Twee 25-jarige jubilarissen zijn tijdens de St. Ceacilia viering door pastor Verbraken namens de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging (NSGV) gehuldigd. Traditioneel worden op Sint Caecilia jubilarissen gehuldigd tijdens een viering waarin het Leonardus- en het Michaelkoor samen zingen. Maria Wilms en Cato van de Berg zijn beide vereerd met de zilveren speld behorende bij de oorkonde voor muziek ten dienste van de Liturgie.

Pastor Verbraken memoreert, dat de dames in een hele andere tijd zijn gestart met het koor. "Er zijn niet alleen in de samenleving, maar zeker ook in de liturgie de nodige veranderingen geweest. Mooi dat jullie dit hebben meegemaakt, en ook in staat zijn geweest om erbij te blijven".

Na afloop vertelden beiden iets meer over hun achtergrond en hoe ze bij het koor terecht gekomen zijn. Waar voor Maria muziek als een rode draad door haar leven loopt, is bij Cato dit pas later gekomen toen de kinderen wat meer op hun plek waren.

"Toen ik 5 jaar was deed ik al mee met de musical Repelsteeltje en daarna een poosje bij het jongerenkoor in de oude pastorie. Op mijn 20e ben ik bij het gemend koor gegaan en daar heel lang gebleven. Op mijn 60e besloot ik om bij het dameskoor te gaan, en dat doe ik nu nog steeds met veel plezier." Vertelt Maria. Beiden vinden het wel fijn, dat er niet alleen kerkmuziek gezongen wordt, maar ook andere liedjes.

Hoe Cato bij het dameskoor is gekomen vertelt ze met veel enthousiasme. "Ik was al een paar keer gevraagd om met een paar mensen eens iets te zingen. Eigenlijk had ik niks met een koor, ik had het nog veel te druk met mijn gezin. Toen dat wat minder werd, en ze mij weer vroegen, zei mijn man dat het tijd werd dat ik dat maar eens ging doen. Ik heb hem toen wel meteen gezegd, dat hij dan ook niet moest mopperen dat ik uithuizig was, want dat hoort erbij. Als je mee gaat doen dan moet je er ook altijd zijn. Met feesten, jubilea en uitvaarten, want daar zingen wij ook. De eerste twee weken had ik meteen 4 uitvaarten".

Beide dames zingen nog steeds met veel plezier en hopen dit nog lang te kunnen blijven doen. "Vijfentwintig jaar zoals pastor Verbraken wenste, zal wel niet gebeuren denk ik zo zegt Maria".

Afbeelding