Doortje Tillemans
Doortje Tillemans Foto: Jan Jansen

Doortje Tillemans

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto: Jan Jansen

Het Kuiperplein ligt er rustig bij in de ochtendmist. Uitkijkend over de nieuwe speeltuin hebben Doortje en Toon Tillemans een paradijsje in Lieshout. DeMooiLaarbeekKrant wordt hartelijk ontvangen op 'Den Dissel'. Aan de keukentafel met zicht op de kunstwerken van dochter Janneke een gezellig en gemoedelijk gesprek met Doortje (71).

Erik Lindeman gaf jou de pen. Waar kennen jullie elkaar van?
"We zijn oude buren. Ria, de vrouw van Erik, vond het wel een leuk idee om mij de pen te geven. Toen Toon en ik gingen trouwen gingen we tegenover sporthal De Klumper wonen. De familie Lindeman woonde daar ook. Mijn hele leven woon ik al aan het Kuiperplein. Ik groeide op aan de Nieuwstraat, trouwde en vertrok naar De Klumper en nu woon ik op Den Dissel. Dat is waar vroeger Basisschool De Fontein stond. Ik ben nogal honkvast."

Een echte Liessentse dus?
"Geboren en getogen. Samen met Toon zijn we altijd betrokken geweest in zaken die er spelen in Lieshout. Ik kan zo genieten van de jonge gezinnen aan de overkant van het plein die met veel plezier en hard werken een leuke speeltuin hebben gemaakt. Een mooi initiatief, waarbij ook wij als ouderen betrokken worden. Tijdens Burendag werden we uitgenodigd en hadden de kinderen koekjes gebakken waar ze ons mee verwenden. Dat is zo mooi. Eigenlijk verdienen onze overburen wel een onderscheiding. Kan ik die ergens aanvragen?"

Al jaren samen met Toon?
"Vijftien was ik, toen ik Toon leerde kennen. Hij was rond de 17 jaar toen hij bij Eli ging voetballen. Ik korfbalde vanaf ongeveer mijn veertiende bij Spirit, maar toen Eli damesvoetbal ging doen werd ik keeper in het 1e dameselftal. Via het voetballen kwam ik in contact met de jeugdteams van Eli en werd vrijwilliger voor de jeugd. Ik vind jeugd geweldig en zo rolde ik ook in het jeugdcarnaval. Met basisschool De Fontein ging ik jaarlijks mee op schoolverlaterskamp in Steensel."

Jullie deden niet alleen jeugdcarnaval, jullie waren ook boerenbruidspaar.
"Dat was is 1996. Het was een mooi feest. Mijn oude baas, Thieu van Luijt, bracht een doosje sigaren mee. Die heb ik nog steeds. 'Abonné, stemt tevree'. We maakten met 25 meiden sigaren, maar deden evengoed soldeerwerk voor Philips. Het waren andere tijden."

Met carnaval nam je een andere rol aan, maar dat doe je ook tijdens het toneelspelen bij 'De Vriendenkring'.
"Heerlijk, het spelen van kluchten. Je speelt lekker op z'n plat Liessents en het gaat nergens over. Laat de mensen alsjeblieft lachen. Met onze club bezorgen we mensen een gezellige avond. Vroeger speelde ik nog wel grote rollen, zoals een echte kakmadam, maar tegenwoordig zit ik meer in de figuratie. We hebben talent genoeg voor grote rollen. Ook mooi vind ik dat we collega-spelers uit andere kernen op bezoek krijgen en gaan bezoeken. Helemaal 'De ketelbinkies' van KansPlus uit Asten-Someren. Wederom eigenwijze jongeren waar ik ontzettend van kan genieten."

Volgende keer gaat de pen naar Hans Vereijken uit Beek en Donk.