Vervolg voorpagina

Kunnen wij als burger helpen?

"Absoluut. Door, als je in jouw straat iets raars ziet, dit te melden. Bel de meldkamer. Ga er niet meteen vanuit dat de politie dit vast wel weet. Bel en schrijf het op als je iets verdachts ziet: een voertuig, een kenteken, een signalement. Het helpt echt! Het gebeurt ook dat mensen tips op Facebook zetten. Die lezen we natuurlijk uit, maar de meldkamer kan veel sneller reageren, kan er een surveillance op af sturen. Concreet voorbeeld: Je ziet dat er iemand bij de buren over de schutting klimt. Dan bel je meteen 112. Maar je gaat er niet naar toe. Ga niet de held uithangen. Kies een plek in je huis waar je zicht hebt op wat er gebeurt. Blijf ondertussen in contact met de meldkamer en vertel wat je ziet. Begin meteen met het signalement. En maak een fotootje als je je mobiel bij de hand hebt. En als je aangesloten bent bij een Whatsappgroep: gooi het in de groep."

Is het handig dat jullie weten waar in Laarbeek beveiligingscamera's hangen?
"Ja, daar kun je ons enorm mee helpen. Wij kunnen camera's die aangemeld zijn bij 'camera in beeld', na een incident in beeld krijgen. Maar dat steunt dus echt op de vrijwilligheid en de vrijblijvendheid van de bewoner."

Er zitten dus echt jonge mensen bij die overvallen plegen. Hebben we daarin een taak als samenleving?
"Jazeker, want daar zit vaak al een heel groot verhaal aan vast; dat het slecht ging in de thuissituatie, huiselijk geweld, drugs, alcohol … Wij proberen als politie daar al een beetje zicht op te krijgen bij de basisschool. Maar de kunst is om te voorkomen dat het uiteindelijk politiewerk wordt. Mensen moeten dus melden. Als het dichtbij komt, wordt het vaak lastiger. En net zo belangrijk is het dat mensen zelf aan de bel trekken, bij het Centrum Jeugd en Gezin bijvoorbeeld, als ze een probleem hebben. Dat is vaak een hoge drempel, maar heb het erover!"

Hebben jullie verder nog tips?
"De Brabantse 'achterom-mentaliteit' is naïef. De gedachte 'het zal hier vast niet gebeuren'. Waar we voor willen waken is dat mensen paranoia worden – dat is echt niet nodig – maar een beetje gezonde alertheid, dat mag je wel verwachten. Ook al ga je maar even weg van huis; sluit de boel af. Ogen en oren open, vertrouw op je onderbuikgevoel."

Tot slot
"Wijkagenten zijn relatief veel tijd bezig met problemen binnen het sociaal domein. Denk aan burenconflicten, verwarde personen en andere sociale problematiek. Als wij dan in korte klap iets kunnen betekenen, dan moeten we dat zeker doen. Hulpverlenen aan hen die dat nodig hebben is immers ook onze taak. Maar onze hoofdtaak is dat we met handhaving en opsporing bezig zijn. Die balans moet hersteld worden. Gelukkig zien we dat de gemeente Laarbeek bezig is om hier stappen in te zetten met een aantal zorginstanties. Het is immers belangrijk dat we elkaar snel in positie brengen."

Contactgegevens:
Wijkagenten Beek en Donk: René Janssen en Bert Bruggeman
Wijkagent Aarle-Rixtel: Roel Timmermans
Wijkagent Lieshout/Mariahout: Thijs Scheerooren
Wijkagent Laarbeek, operationeel expert: Gerrit van Zanten
www.politie.nl, tel: 0900-8844.