Afbeelding
Foto: Martin Prick

Buurtpreventieteam in Beek en Donk voor het eerst echt op pad

Tekst en foto's: Martin Prick

Beek en Donk - Burgemeester Van der Meijden deelde de eerste speciale gele hesjes uit aan de leden van het buurtpreventieteam. In de raadzaal waren alle mensen aanwezig, die zich hadden opgegeven alsmede vertegenwoordigers van de Dorpsraad en de politie.

Eerste
In de woordjes van Frans Jansen en de burgemeester kwam naar voren, dat ze blij zijn met dit initiatief. Benadrukt wordt dat het hier gaat om een burgerinitiatief. "De overheid is wel verantwoordelijk voor de veiligheid in het land, maar we kunnen daar samen aan bijdragen". De eerste aanzet werd afgelopen voorjaar door de Dorpsraad gegeven, maar de mensen, die vanaf het begin erg bij het opzetten van het team zijn betrokken zijn Frans Jansen en Jan Zaagman. Jan is vroeger als politieagent werkzaam geweest en kent dus de klappen van de zweep. Burgemeester Van der Meijden benadrukt dat de gemeente zij aan zij staat met de initiatiefnemers en het team. Frans Jansen is erg blij met het team dat al heel snel 12 personen telt. In een cursus zijn die 12 personen op de hoogte gebracht van de rechten en plichten. Vanavond is het dan zover, dat het eerste team van 2 personen op pad gaat.

Onveilig
Ook Willem van Woerkom uit Drunen is vanavond aanwezig met een afvaardiging van een team uit Drunen. Daar is eenzelfde buurtpreventieteam opgericht. Zij hebben de oprichting van dit eerste Laarbeekse team begeleid en van wijze raad voorzien. Het team in Drunen telt 40 actieve leden, die 's avonds door de straten patrouilleren. Willem heeft als voorvechter van dit soort teams in het begin veel steun gegeven aan het Laarbeekse initiatief door op alle vragen een antwoord te geven. Het onacceptabele gedrag van burgers, die teveel op de gemeente en andere overheden afschuiven is één van de redenen voor het verschijnen van de teams. Ze proberen de mensen op hun gedrag aan te spreken, al is het maar, omdat er bijvoorbeeld te slordig met het weggooien van afval wordt omgesprongen. Ook het voorkomen van een onveilig gevoel in de wijken is een drijfveer geweest.

Maat
Wiebe Rekers gaat vanavond voor het eerst op pad samen met Martijn van Hoek. Hij vertelt, dat Beek en Donk is verdeeld in een aantal sectoren. "Er is geen regelmaat in het lopen in een bepaald gedeelte. Er wordt voor ons bepaald welke sector die avond gelopen moet worden. Op sommige avonden wordt één team op patrouille gestuurd, maar er zijn ook dagen, waarop 4 teams tegelijk actief zijn". Wiebe heeft natuurlijk ook gehoord van de gewapende overvallen in Beek en Donk. Hij is er zelf niet bang voor, maar hij denkt dat het ongetwijfeld bijdraagt aan een onveilig gevoel van de burgers in de wijk. De meldkamer van 112 heeft een korte lijn met de teams. Zij staan dan ook met voorrang in verbinding ermee. Ook telefoonnummers van de andere teamleden en de politie zijn in bezit van de lopers, zodat zij altijd assistentie kunnen verlenen. Martijn van Hoek is vanavond de maat van Wiebe. Hij woont niet in Beek en Donk, maar is er 's avonds nog laat werkzaam. Hij vindt het geen probleem om daarnaast ook nog actief te zijn als buurtpreventieteamlid.

Toezegging
De start van deze manier van burgertoezicht in Beek en Donk is een begin. Ans van de Kerkhof van de Dorpsraad legt uit, dat er nadat de resultaten in Beek en Donk zijn geëvalueerd, een overleg zal plaatsvinden met de dorpsraden om ook in de andere Laarbeekse kernen iets dergelijks op te zetten. Tot slot reikt burgemeester Van der Meijden ieder persoonlijk de gele hesjes uit. Martijn en Wiebe worden met een ferme handdruk op pad gestuurd. Frans Jansen krijgt tijdens de vergadering 4 nieuwe toezeggingen van mensen, die deel willen gaan uitmaken van de groep. "Dat betekent, dat we al met 8 teams op pad kunnen", legt een glunderende Frans uit.

Afbeelding