Afbeelding
Foto:

Zwijnen, kogelgaten en spechten

Een apart stuk van mijn grond heb ik vrij gemaakt voor 300 olijfbomen en een stel fruitbomen, sinaasappels, mandarijnen en citroenen. Qua zon en warmte zullen deze het hier, net als de druiven voor mijn wijn prima doen. Wat wel een verschil is met die druiven is dat ik mijn druiven geen water meer mag geven terwijl de fruitboompjes het, zeker de eerste jaren, niet zonder hulp redden. Daarom heb ik een speciale hoek op mijn berg (een soort inham) hiervoor vrijgemaakt. Deze hoek kan ik water geven zonder mijn druiven te raken.

Een andere uitdaging is: de velden vrij te houden van de terreur van wilde zwijnen.

Tussen mijn druiven valt, vanwege de harde bodem, weinig te wroeten, maar de druiven zelf lusten ze wel. Daarom laat ik na de oogst wat trosjes onder aan de planten hangen die dan in de weken erna worden opgepeuzeld. Leven en laten leven, zullen we maar zeggen.

Wat iets minder prettig is: 'de kogelgaten in mijn huis'. Een buurman, die als ik in Nederland ben een oogje in het zeil houdt, zag dat ik dezelfde kogelgaten had in mijn gepleisterde muur als hijzelf en hij belde de politie om de sporen van deze aanslag te laten zien. Maar wat bleek; een ijverige maar verwarde specht had kennelijk bijna zijn snavel gebroken aan mijn muur. Repareren is één, nu nog bedenken hoe ik dat voor de toekomst ga voorkomen.

In de maand december heb ik een pop-up winkel in het Ketsegangske in Helmond. Open van 12.30 tot 18.30 uur. Verder iedere avond wijnproefavond van 18.30 tot 19.30 of van 18.30 tot 20.30 uur. Mocht u geïnteresseerd zijn in mijn wijnen of de wijnproefavond, dan kunt u contact opnemen via tel. 06-46603016. Graag tot ziens in het Ketsegangske!

Maarten van Luyt, geboren en getogen in Lieshout, schrijft over zijn leven als wijnboer in Portugal. www.luytwijn.nl

Afbeelding