Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Ontdek de Blauwe Poort van Laarbeek

Tekst: Jac Babin
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk - DeMooiLaarbeekKrant toog zaterdag 8 december naar de Vonderweg Oost in Beek en Donk. Waterschap Aa en Maas en de Gemeente Laarbeek hadden belangstellenden uitgenodigd om daar De Blauwe Poort van Laarbeek te ontdekken. Ondanks de gure weersomstandigheden, toch een redelijke opkomst van nieuwsgierigen.

De Blauwe Poort
De Blauwe Poort is een heringericht gebied, langs de N279. Bij de herinrichting is een innovatieve waterberging en waterhouderij aangelegd. Klimaatveranderingen zorgen voor enorme pieken in de aanvoer van water. Daarvoor is een waterberging van twee keer 27000 m3 gerealiseerd en een waterhouderij van 26500 m3. Water van de waterhouderij kan in tijden van droogte gebruikt worden voor de landbouw. Bij de herinrichting is, of wordt tevens rekening gehouden met cultuurhistorische en heemkundige aspecten in het gebied. Daarnaast krijgt het heringerichte gebied een recreatieve functie met wandel- en fietspaden. Verder een ecologische functie als Ecologische Verbindingszone.

De ontvangst
De ontvangst is in een dichte, warme panoramatent aan de Vonderweg Oost. Er is koffie en gebak. Trotse medewerkers van gemeente en Waterschap geven uitleg. Binnen een mum van tijd is de tent gevuld. Buiten is het immers 'blauwbekken' geblazen. Bezoekers zijn medewerkers van het Waterschap en de Gemeente, vertegenwoordigers van ZLTO, natuurliefhebbers en omwonenden. De dresscode is: dikke jas, eventueel met hoofddeksel, laarzen of stevige schoenen. Een enkeling met verrekijker. Verslaggever Verbruggen, bekend van TV, praat de onderdelen aan elkaar.

Het watercollege
Rimbaud Lapperre en zijn dochter Lisa verzorgden een watercollege. Met duizelingwekkende getallen en op humoristische wijze, onderbouwt Rimbaud het project van De Blauwe Poort en wijst de aanwezigen op de ernst van klimaatverandering. Die grote getallen bleken niet te gaan over euro's, maar vooral over miljoenen liters water. Toch investeerden de partners van dit project, provincie, gemeente en waterschap ongeveer drie miljoen euro in De Blauwe Poort.

Initiatiefnemer
Initiatiefnemer van De Blauwe Poort is Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur van Aa en Maas. "Ze verklaarden me zes jaar geleden bij het Waterschap, knettergek", lacht hij. Na de afgelopen zomer wordt er toch anders over gedacht!"

Namens de Gemeente, geeft een trotse Joan Briels zijn visie. "Natuurlijk, is De Blauwe Poort ook een mooie en duurzame oplossing voor de afwatering van De Bemmer. Natuurlijk ontstaat er een prachtig natuurgebied met mogelijkheden voor exclusieve recreatie. We gaan er geen Efteling van maken", zo stelt hij omwonenden gerust.

De opening
De openingsceremonie is een wedstrijdje op de waterfiets tussen Peter van Dijk en Joan Briels. De waterfiets is verbonden met een vijzel. Al trappende vijzelen ze water van de waterberging, naar de waterhouderij. Het wedstrijdje van 30 seconden werd nipt gewonnen door Peter van Dijk. Vierennegentig dagen en nachten onafgebroken trappen, zijn voor Peter nodig om het hele bassin te vullen, rekende projectleider Bart Engels snel uit. Een andere attractie voor het publiek is de uitkijktoren.

Heemkundekring 'De Lange Vonder'
De heemkundekring van Beek en Donk ontleent haar naam aan dit gebied. Ze zijn vandaag prominent aanwezig. Ze tonen de plannen, die ze met heemkundekringen van Erp en Gemert willen realiseren: Ommetje Cornelispad naar Boerdonk. Ommetje naar Boerenbondmuseum als uitbreiding van D'n Erpse Pad in Mariahout. Herstel pontveer bij het Veerhuis. Herstel van het prieel op het punt waar de Walgraaf en de Aa samen komen. Plaatsing Tiendpaal…

"Als het kan echt en anders in de vorm van een informatiebord of kunstwerk", vertelt Frans Leenders met trots vanachter hun mooie stand.

Terugwandelend naar de tent is te zien dat er al watervogels in de waterberging zijn neergestreken. "Het zijn zwanen en wilde eenden", zegt een man met verrekijker. Alle reden om hier over een tijdje nòg eens te gaan kijken.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding