Sinterklaasliedjes

Sinterklaas is vorige week weer gewoon vertrokken richting Spanje. Toch denk ik met plezier terug aan de intocht van afgelopen jaar. In Lieshout liep ik luid zingend achter harmonie Sint Caecilia aan die de ene na de andere sinterklaasklassieker uit hun instrumenten toverden. Dochterlief kon het minder bekoren. "Mam, ik schaam me kapot." Waarna ik, ontaarde moeder, nog harder begon te zingen.

Heerlijk, die ouderwetse sinterklaasliedjes met hun foute teksten en gebruiken. 'Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe'. Pedagogisch helemaal niet correct en volgens mijn schoonzusje, met nog jonge kinderen, inmiddels aangepast. Ook 'Hoor wie klopt daar kinderen' is helemaal uit. Een vreemdeling die rommelt en stommelt, waaraan argwanend gevraagd wordt wat hij allemaal aan het doen is, ongepast. In het liedje worden mensen pas aardig als ze in de gaten krijgen dat er iets gebracht wordt in plaats van gehaald.

Mijn moeder en ook mijn oma waren altijd sinterklaasliedjes aan het zingen. Ze zongen echte klassiekers, waarin Sinterklaas een boeman was en je zelfs mee naar Spanje nam. Als klein meisje heb ik tijdens de Sinterklaastijd wel eens vervelende klasgenoten een enkele reis Spanje gewenst. Vooral dat ene lastige, drukke jongetje wat altijd zat te klieren. Sinterklaas was voor mij het feest van de hoop. Misschien wordt Kevin dit jaar dan echt meegenomen. Helaas moest hij dan weer de staf vasthouden, sprak Sint wat bemoedigende woorden en eindigde zijn 'straf' met een handje pepernoten van Zwarte Piet. Als braaf meisje gloeide ik van jaloezie. Wat had ik graag met die staf gestaan en pepernoten gekregen. Toch bleef ik braaf mijn liedjes bij mijn schoen zingen en was blij met de mandarijn 's morgens in mijn schoen.

Sinterklaasavond werd dit jaar ingevuld met Pepernoten-mens-erger-je-niet. De door mij bedachte opdrachten worden met zin en tegenzin uitgevoerd. Op een van de opdrachtkaartjes staat dat er een sinterklaasliedje gezongen moet worden. Ik hoop dat ik mijn favoriete nummer, 'Hoor de wind waait do-hoor de bomen' door het huis mag laten schallen. Heerlijk nummer, je kunt het heel gedragen zingen en lekker uithalen. Helaas gaat dit pleziertje aan mijn neus voorbij. Dochterlief trekt het kaartje en hoeft niet lang na de denken. "Sinterklaas kapoentje zing ik", zegt ze, terwijl ze mij een ondeugende blik toewerpt. "Lekker kort."