Het was maar een droom

Ik droomde dat ik God moest interviewen. Zijn verjaardag, Kerstmis, naderde. Steeds verder was de wereld afgedwaald van de oorspronkelijke kerstgedachte. "Daar wil Ik wat over kwijt", had God naar DeMooiLaarbeekKrant gemaild. "Stuur die eigenwijze columnist maar voor een interview. Hij weet me wel te vinden in de Cloud."

Waarom de keuze op mij viel, weet ik niet. Op de redactie lopen er toch wel meer rond, die 'van God los' zijn. Inderdaad, mijn kennis over het geloof heeft inmiddels een bedenkelijk niveau bereikt. Kerstmis, het feest van de dennenboom. Pasen, van de eieren. Andere kerkelijke feesten ken ik niet. Tenzij er een vrije dag of vakantie aan vast zit.

"Ik herinner me 25 december van het jaar 0 als de dag van gisteren", zo brandde God los. "Die grote ster boven de stal. Die Engel die overal rondbazuinde dat Ik geboren was. Die schattige herders, die een schaap tegen me aanlegden om me warm te houden. Het was verdomd koud die nacht. De rijm lag op de daken! Tenslotte drie Eigen Wijzen uit het oosten, die met goud wierook en mirre kwamen aanzetten. Op kraamvisite met goud, wierook en mirre! Wat een godvergeten sukkels!"

Oneerbiedig, onderbrak ik God in zijn woordenstroom. Of Hij bij benadering kon vertellen hoe oud Hij was? "Lieve God, daar vraag je me wat!", lachte Hij. Er volgde een of andere wiskundige formule. Iets tot de macht -n of zo. Ik kon er geen touw aan vast knopen.

Tenslotte vroeg ik God hoe we Zijn verjaardag dan het beste konden vieren. "Denk niet te veel na over kerstbomen, kerstballen, kerstlampjes, kerstcadeaus en kerstkalkoenen. Maak geen ruzie onder het kerstdiner. Ook niet met je schoonmoeder. Schreeuw niet zo hard. We zijn hierboven niet doof. Sneeuw elkaar niet onder. Zo simpel is het."

"Trouwens", zei God na afloop van het interview. "Jij lijkt wel erg veel op één van die drie Eigen Wijzen uit het oosten. Een verre voorvader misschien?" Ik ontkende heftig, ook toen God nòg een keer aandrong… Plotseling hoorde ik een haan drie keer kraaien. Ik wist meteen 'hoe laat het was'. Beschaamd zette ik het alarm van mijn iPad uit.

Het was maar een droom.

Ik wens u een Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar.