Helderheid

Een wachtkamer bij de dokter. Er ontstaat een luidruchtig gesprek tussen twee mannen. Een van hen vertelt dat hij zich zorgen maakt over de toekomst als zijn klachten niet verbeteren en hij arbeidsongeschikt wordt. Hij denkt dat hij amper rond zal kunnen komen van het 'bietje geld' dat hij dan nog ontvangt. De huidige regering deugt niet volgens hem. Er gaat veel te veel geld naar die 'grote mannen' en 'die boitenlanders'. Volgens hem 'voeren die gin zak oit' maar strijken ze wel een uitkering op. Zijn toehoorder doet nog een duit in het zakje; volgens hem zijn het bijna allemaal criminelen.

Dit is het beeld dat bij een bepaalde groep mensen leeft. Dat begrijp ik. Het lukt niet iedereen om door de sensationele berichten in de media heen te kijken. Want wees eerlijk. Wat is er nu interessant aan een artikel over de vele hardwerkende statushouders? Dat is niet spannend genoeg. Ook hoor je niets over de pijnlijke gebeurtenissen die zij met ons meemaken. Ouders langs de lijn van het voetbalveld die keihard joelen wanneer er een doelpunt wordt gemaakt, behalve wanneer die goal komt van een kind uit een vluchtelingengezin… Hoe moet dat voelen voor zo'n manneke? Of de vrouw die, net moeder geworden, uitnodigingen maakt voor haar buren. Van alles bakt en regelt maar met alles blijft zitten omdat er niemand komt opdagen….Dit gebeurt ook, toevallig in Laarbeek.

Geheel onverwacht heb ik weer een sprankje hoop gekregen. Vorige week stond er een paginagroot artikel in de krant waarin de journalistiek de hand in eigen boezem steekt. Er wordt letterlijk gesteld dat zij zich minder moeten gaan richten op sensationele gebeurtenissen en meer op structurele positieve trends. In dit geval dat onderzoek heeft uitgewezen dat de Arabische en westerse wereld meer op elkaar zijn gaan lijken. Dit kunnen we zelf ervaren door eens op vakantie te gaan in de wereld van de islam. 'Laat je daar eens scheren of ga eens naar een modeshow in Dubai….'

Al verwacht ik niet dat we nu massaal de komende zomervakantie die kant uitgaan, ik vind het een mooie gedachte. Een kijkje in de wereld die we nog steeds niet zo goed kunnen begrijpen zou zomaar eens heel verhelderend kunnen werken.

Ook in het nieuwe jaar moeten we er, hoe dan ook, samen toch echt weer iets van zien te maken. Vandaar mijn oprechte wens voor iedereen: een heel helder 2019 gewenst!