Steven bij tempel 81 (van de 88 op de pelgrimsroute), bij een hal voor ‘Manjusri’; de beschermheilige van studenten en kalligrafen (zoals Steven), en in het bijzonder voor mensen uit het Jaar van het Konijn (ook zoals Steven).
Steven bij tempel 81 (van de 88 op de pelgrimsroute), bij een hal voor ‘Manjusri’; de beschermheilige van studenten en kalligrafen (zoals Steven), en in het bijzonder voor mensen uit het Jaar van het Konijn (ook zoals Steven). Foto:

"Ben eerlijk tegen jezelf en geef dit aan anderen door"

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Beek en Donk – In de donkere dagen aan het einde van het jaar heeft DeMooiLaarbeekKrant een gesprek met Steven Scheerooren, docent Japanse taal en cultuur op de volksuniversiteit in Breda en reisleider Japan. Japan, een land waarvan taal en cultuur sterk met Nederland verschillen en waarin veel inspiratie te vinden is. Zeker als we tegen het einde van het jaar over goede voornemens nadenken.

Normen en waarden
"Je kunt beter liegen", zei een klein jongetje tegen Steven, "dat levert veel meer op." Steven Scheerooren groeide op in Beek en Donk en kwam door zijn lessen Jiu Jitsu en Karate bij de Budoclub voor het eerst in aanraking met Japanse invloeden. Hij verdiepte zich in de taal en cultuur en besloot van Japans zijn beroep te maken. In het bedrijfsleven, als tolk en vertaler, of in de journalistiek kon hij met zijn Japans goed terecht. Steven ging ook naar de pedagogische hogeschool en tijdens een van zijn stages viel hem dit slimme jongetje op. "Die jongen had al in de gaten dat niemand in zijn hoofd kon kijken", vertelt Steven. "We zeggen dat liegen slecht is, maar we doen het allemaal en het loont de moeite. Kijk maar naar de Verenigde Staten met het 'fake news'. Het maakt er de wereld niet fraaier op. Er wordt ontzettend veel gelogen in de maatschappij en dat tilt veel mensen naar een hoger plan. Toch brengt het uiteindelijk weinig goeds. Misschien is een goed voornemen wel om in je omgeving eerlijk te zijn en dit aan elkaar door te geven. Het maakt je omgeving zoveel mooier."

Etiquette
Steven is drie keer in Japan geweest. Hij liep een pelgrimstocht van 1200 kilometer en bezocht in die tijd 88 tempels. Toch is het Boeddhisme net als veel andere geloofsovertuigingen niet zaligmakend. Er is geldklopperij en ruzie. Toch is het oorspronkelijke gedachtengoed van Boeddha in de cultuur terug te vinden. Mensen zijn veel hoffelijker tegen elkaar. "Wat dat betreft zijn wij Nederlanders echt boeren", lacht Steven. "Japanners wachten netjes achter een gele lijn op het station. Als de trein dan precies op deze lijn stopt stapt iedereen netjes achter elkaar in, nadat de mensen die uitstappen gepasseerd zijn. In Nederland gaat dat heel anders. Ook je tas kun je rustig ergens laten staan. Geen mens zal hem stelen." Steven moet lachen om alle Boeddhabeelden die door Nederlanders gekocht worden. "Mensen hebben geen idee wat de betekenis erachter is", lacht Steven. "Alsof je kruizen en Jezushoofden op je vensterbank legt." Toch spreken zaken uit het Boeddhisme hem zeker aan, al heeft ook dit geloof verschillende stromingen en rituelen. Neem genoegen met minder en geef aan de ander. Komend jaar zal Steven Japan als reisleider vaak gaan bezoeken. Hopelijk kan hij de Nederlandse toeristen een klein beetje hoffelijkheid en eerlijkheid leren.

Afbeelding
Afbeelding