Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Jeugdbrandweer Laarbeek laat 10-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbijgaan

Tekst: Liz Visseren
Foto's: Joost Duppen

Lieshout - De jeugdbrandweer van Laarbeek hield vrijdag 14 en zaterdag 15 december een 24-uursdienst naar aanleiding van hun 10-jarige bestaan. Hierbij vroegen ze aandacht voor de jeugdbrandweer Nederland. De tienerredactie van DeMooiLaarbeekKrant ging een kijkje nemen bij een brandweeroefening die werd gehouden in het oude woCom pand in Lieshout.

De middag begon om 14.00 uur aan de Heuvel 1 in Lieshout met het klaarzetten van het materieel door de brandweer. De MooiLaarbeekTeenz spraken met Bas van Vlerken, bevelvoerder van de jeugdbrandweer. Bas is het oudste lid en bevelvoerder van de jeugdbrandweer en vertelde wat jongeren kunnen leren bij de jeugdbrandweer. Zo leren ze o.a. hoe een brand ontstaat, hoe je moet omgaan met slangen en hoe je omgaat met een auto-ongeval. Maar er is meer tijdens deze 24-uursdienst: de jongeren eten samen, sporten en doen boodschappen. "Tussendoor hebben ze nog een aantal uitrukken", laat Bas weten. "Dan gaat het alarm af en hebben onze jeugdleiders een inzet klaargemaakt ergens in de kern Beek en Donk, Mariahout, Lieshout of Aarle-Rixtel. Dan kijken we wie er mee mogen en dan gaan we met het voertuig richting de incident locatie".

En dan gaat het alarm!
De brandweerlieden kleden zich razendsnel om en snellen zich naar de brandweerwagen, waarmee ze met hoge snelheid naar de locatie van het incident rijden. De jongeren moesten slangen met elkaar verbinden en elkaar helpen de brand te blussen. Ze vinden een slachtoffer en hebben haar gered. Gelukkig is ze ongedeerd. Publiek mag naar binnen om vanachter het raam te kijken wat er gebeurd. Veel mensen kijken met bewondering hoe de jongeren de brand aan het blussen zijn. Ook zijn er veel kinderen aanwezig die graag willen weten wat de brandweer doet. Gedurende de oefening geeft een brandweerman uitleg over wat de jongeren buiten en binnen aan het doen zijn. Al snel is de situatie weer veilig en stabiel.

De jeugdbrandweer Laarbeek is onderdeel van de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost. Er is iedere 2 maanden een vergadering van de jeugdleiders. Tijdens deze vergadering worden de kleding en materialen geregeld om mee te oefenen. Maar ook de financiƫn en communicatie is daarin heel belangrijk. De jeugdbrandweer organiseert een jaarlijkse sportdag. Ook worden er elk jaar landelijke oefenwedstrijden gehouden. Hier doet de Laarbeekse jeugdbrandweer ook aan mee.

Lid worden?
De jeugdbrandweer wil graag nog meer leden verwelkomen. Wil jij dit graag of ken je iemand die dit zou willen? Dan kun je een keer komen kijken hoe het is en wat je kunt beleven. Op vrijdagavond oefent de jeugdbrandweer van 19.00 tot 20.30 uur. Met uitzondering van vakantieperiodes. Je bent van harte welkom.

Afbeelding
Afbeelding