Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Hoe schoner het water, hoe lekkerder het bier!

Tekst: Martin Prick
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Aarle-Rixtel - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) stelt een nieuwe proef in werking op de rioolwaterzuivering . Daarmee wordt bekeken hoe op een effectieve manier medicijnresten uit het afvalwater kunnen worden verwijderd.

Gevaarlijke stoffen
De bijeenkomst van diverse vertegenwoordigers op het gebied van de waterhuishouding van Nederland, werd geopend door dijkgraaf Lambert Verheijen. Hij schetst een wereld, waar cholera een weerbarstige bondgenoot was van de mensen. Deze ziekte ontstaat meestal bij een gebrek aan schoon water in oorlogsgebieden of in een tijd, waarin de hedendaagse hygiƫne nog niet zo vanzelfsprekend was. Bij de ontwikkeling van dit gedeelte van Nederland werd de Zuid-Willemsvaart gegraven en in 1828 in gebruik genomen. Het gebied rondom Aarle-Rixtel werd ontgonnen en er ontstond een waterschap om de waterhuishouding in goede banen te leiden. In het verleden was het zo, dat je aan het water van de diverse lopen in het gebied letterlijk kom zien welke kleur verf er in de textielindustrie op die dag werd gebruikt. De vervuiling van dat oppervlaktewater heeft steeds meer verschillende aspecten. Aan de ene kant wordt er steeds meer drinkwater gewonnen uit het water, aan de andere kant komen er steeds meer verschillende en soms gevaarlijke stoffen in voor.

Apotheek
Landelijk worden door de waterschappen in het algemeen en vaak door de zuiveringen in het bijzonder, proeven gestart om gevaarlijke stoffen uit het water te halen. Een belangrijke bron van vervuiling is medicijnresten, die in het water terecht komen. Er blijven altijd stoffen over, die in het rioolwater terecht komen, nadat die het lichaam op de natuurlijke weg hebben verlaten. Maar er zijn nog steeds ook veel resten te vinden, doordat mensen overgebleven pillen en drankjes door de wc spoelen. Daar is volgens Hans Groenen, directeur van de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin, wel wat aan te doen. "Allereerst kunnen we beter gaan inzamelen en ervoor zorgen, dat bij ziekenhuizen de waterzuivering op een speciale manier plaats vindt. Daarnaast zijn er allerlei zuiveringstechnieken, die we gebruiken om het water te zuiveren. Dan vinden wij het ook belangrijk te kijken of we die materialen, die we uit het water halen, kunnen hergebruiken. Voor de mensen is het belangrijk om te zorgen, dat overgebleven medicijnen alleen met veel moeite weer uit dat water kunnen worden gehaald. Het is dus belangrijk dat iedereen overgebleven pillen en drankjes terugbrengt naar de apotheek."

Bier
Na de presentaties van diverse pilots op het gebied van waterzuivering komt minister Cora van Nieuwenhuizen om de aftrap te geven voor een proef die binnenkort start op de waterzuivering. Er bestaan namelijk heel veel mogelijkheden om water te zuiveren. Dit kan door textiel- of zandfilters. Ook bacteriƫn helpen mee om water te zuiveren. Daarnaast is er een methode die water zuivert door het vuil te laten 'opzuigen' door actieve kool (een soort Norit).

Een nieuwe manier is het gebruik van ultraviolet licht (blacklight) in combinatie met waterstofperoxide. Een andere methode is het gebruik van ozon, een variant van zuurstof, die vrijkomt na elektrische vonken door de zuurstof in de lucht. Het is de prikkelende en in hoge concentraties giftige stof, die men ruikt als de 'frisse' lucht na een onweersbui. Minister Van Nieuwenhuizen liet zich uitgebreid voorlichten over deze twee nieuwe manieren van zuivering, waarbij men hoopt vooral verontreinigingen door medicijnresten uit het water te kunnen halen. In haar toespraak eerder op de middag ging de minister in op de noodzaak van mensen in vroeger tijden om bier te drinken. Dat was namelijk het de enige drank, waarvan men niet ziek werd. Met een knipoog naar de vele brouwerijen in Brabant en de nabijheid van de Belgische bierfabrikanten, gaf de bewindsvrouwe aan niet vies te zijn van lekker bier, dat gebrouwen is met schoon water uit de regio.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding