Geloof, hoop en liefde

Vandaag precies een halve eeuw geleden vond een belangrijke gebeurtenis in mijn leven plaats. Mijn ouders gaven elkaar het 'ja-woord'. Zonder dit 'ja-woord' had deze column waarschijnlijk niet in DeMooiLaarbeekKrant gestaan. Alhoewel ik pas vijftien maanden na dit 'ja-woord' het levenslicht zag, weet ik zeker dat het jonge paar voor kerk en gemeenschap beloofden om mij katholiek op te voeden. Die taak hebben ze volbracht, al denk ik dat ze vijftig jaar geleden niet konden vermoeden dat tijden zo zouden veranderen.

Ondanks twijfels rondom het geloof, ben ik blij dat ik de tradities van huis uit heb meegekregen. Tradities die terugvoeren naar vervlogen tijden en mij wortels geven waaruit ik ben ontstaan. Als je vandaag mijn huis binnenloopt zul je een adventskrans aantreffen met daarin drie brandende kaarsen. Als kleine kinderen kregen we elke dag een christelijk verhaaltje voorgelezen bij de krans en om de beurt mocht er een hokje van een adventkalender opengemaakt worden. Niet zo'n moderne met achter elk hokje een chocolaatje, maar met kleine afbeeldingen die na 25 december weer keurig dichtgevouwen werden. Een jaar later werd de kalender opnieuw tevoorschijn gehaald en opnieuw kon ik van de afbeeldingen genieten.

Mijn ouders hadden een kerststal van het merk 'Hummel'. De beeldjes zouden een fortuin waard zijn, ware het niet dat wij met de figuren speelden. Een arm hertje heeft vier gebroken en gelijmde pootjes. Later werd een grote groep aangeschaft en mijn vader timmerde een kerststal. Samen met mijn moeder werd de groep in een levensecht decor geplaatst. Het kindje Jezus was geen 'heilig menneke' met handjes gespreid, maar een klein baby'tje, dat bijna in de foetushouding lijkt te slapen.

Al was kerstmis bij ons thuis een belangrijk feest, regelmatig kregen we te horen dat het eigenlijk een verzonnen verhaal was. Volgelingen van Jezus van Nazareth bedachten een geboorteverhaal en maakten dat een stuk spannender dan het werkelijk geweest moet zijn. Nee, Pasen is het feest waar het bij katholieken echt om draait.

Kerstfeest kun je vieren of niet. Toch hoop ik dat je de warmte kun geven en voelen die ik als klein kind voelde in de tradities rondom kerst. Geniet van kleine dingen en deel liefde en warmte met elkaar. Niet alleen met kerst maar in alle seizoenen van het leven. Al ken je elkaar nog maar net, of al meer dan vijftig jaar.