Jacques Kals
Jacques Kals Foto:

Vaarwel 2018 en bedankt!

Welvaart voor iedereen? De crisis ligt al weer even achter ons. Het economisch herstel lijkt duurzaam. We hebben twee jaar achter elkaar, in 2017 en 2018, een economische groei gekend van ongeveer 3%. De investeringen, consumptie, overheidsbestedingen en export droegen bij aan deze groei, aan deze welvaart. De werkeloosheid daalde sterk. Allemaal positief. Voor komend jaar wordt verwacht dat de groei wat afzwakt; misschien in de richting van 2,5% tot 2%. Ook de onzekerheid in verband met dreigende handelsoorlogen en de chaotische Brexit kunnen de groei verder dempen. Maar hoe dan ook, we zijn en blijven vooralsnog welvarend in Nederland. Zeker ten opzichte van andere landen in de wereld. Maar we weten ook dat dit helaas niet voor allen geldt, zeker ook niet in Laarbeek. Er is veel verborgen armoede en dat mogen en moeten we niet uit het oog verliezen. Er is verborgen kinderarmoede, er is armoede bij ouderen met een schamel pensioentje dat niet meer stijgt, terwijl de zorgkosten blijven toenemen. Dat moeten we beter in beeld brengen zodat we dit probleem kunnen aanpakken. Dat wordt een belangrijke taak voor het nieuwe jaar. Dan geven we inhoud aan de nobele kerstgedachte van solidariteit. Die gedachte stopt niet na 25 december.

Welvaart en de vrijwilliger
Welvaart wordt uitgedrukt in cijfers, met het bruto binnenlandsproduct (BNP) als graadmeter. Dat is wat wij met z'n allen produceren en verdienen. Maar wat niet in dat cijfer is opgesloten is het vele werk dat vrijwilligers belangeloos spenderen aan hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld in de zorg en ten behoeve van verenigingen. Jeugdleiders, mantelzorgers, de vrijwillige hulpen in verpleeghuizen, maar ook de bestuurders van de voetbalclub, scoutingvereniging en leden van de dorpsraden. Duizenden vrijwilligers en ruim driehonderd verenigingen in Laarbeek die dagelijks bezig zijn met de productie van welzijn en leefbaarheid. We kunnen ons in Laarbeek gelukkig prijzen dat dit deel van de welvaart, hoewel niet meetbaar, maar duidelijk wel merkbaar, in hoge mate aanwezig is en dat willen we zo houden. Dat is ook rijkdom; rijkdom die zich vertaalt in welzijn en leefbaarheid, onmisbaar voor onze samenleving.

Zonder deze smeerolie marcheert niks. Facilitering van dit traject zal het CDA met kracht blijven ondersteunen. Aan het eind van dit jaar danken we al deze vrijwilligers voor hun tomeloze en betrokken inzet ten behoeve van individuele mensen alsook voor het vele werk voor clubs en verenigingen. Zeer hartelijk dank, fijne feestdagen en een goed 2019.

CDA afdeling Laarbeek
Jacques Kals

Afbeelding