Over 10 jaar …

Als de dag van eergisteren; we tellen het jaar 2009, er wordt in de klas gesproken over de toekomst. De opdracht is om na te denken over het leven wat je mogelijk kan gaan leiden over tien jaar. Druk wordt er eerst in zijn algemeenheid gefilosofeerd over het jaar 2019: vliegende auto's, les krijgen vanaf de mobiele telefoon en niet meer naar het schoolgebouw hoeven door weer en wind, zwerfafval bestaat niet meer, want alles wat je weggooit wordt direct door vernuftige graszoden vernietigt, we hebben allemaal een geldboom in de tuin, er zullen eindelijk weer meer meesters zijn, er heerst vrede op aarde en Vitesse is nog steeds geen landskampioen geworden. U leest, naast weelderige fantasieën blijken voorspellingen ook uit te komen. Helaas voor ondergetekende.

Of de voorspellingen betreffende de eigen levens zijn uitgekomen dat is voor mij een grote vraag. Men had het over kinderen, twee of drie, een groot huis, een dikke BMW of Porsche, veel geld, een jacuzzi, vriend(in), veel vrienden, uitgaan, studeren, op vakantie naar Turkije, een goede baan, profvoetballer, kapster, geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland, weet het nog niet en gelukkig. Ten tijde van deze activiteit was de jeugd die aan het glazen-bol-kijken was zo'n 11, sommigen 12 lentes jong. Nu zijn zij allen net in de twintig en zie ik zo nu en dan één van hen de vakkenvullers aansturen bij de Jan Linders of trapt een ander op zijn gammele fiets van woonplaats Mariahout naar de bushaven nabij de Bavaria-rotonde, tref ik weer een ander hevig zwoegend op de loopband aan bij het sporten of begroet ik een vierde en maak een praatje spontaan op straat.

Of er dan gesproken wordt over het toekomstkijken wat we deden in 2009? Meestal niet, het was ten spotten één van de vele activiteiten die we in dat schooljaar deden. Tot voor kort: 'Weet je nog, toen we het hadden over 'over tien jaar'? Nou, ik kan je vertellen, ik plak er nog tien jaar bij. Dat vele geld dat is ook net zo snel op, kinderen moet ik nog niet aan denken en een eigen huis, ik zit goed bij ons pap en mam. Eerst komend jaar maar eens afstuderen, dat lijkt me een realistisch voornemen in 2019. En over tien jaar, dat zien we dan wel weer. Gelukkig nieuwjaar, he!'