Een nieuw begin

Het jaar 2019 is aangebroken, een nieuw jaar waarin voor mij een grote verandering staat te gebeuren, namelijk verhuizen naar 's-Hertogenbosch en dus een vertrek uit mijn geboortedorp Beek en Donk. Ik heb er veel zin in, maar voor veel mensen is verhuizen toch wel een dingetje. Vooral voor veel ouderen. Waarom is dit zo?

De ANBO (ouderenbond) heeft hiernaar onderzoek laten doen onder 12000 ouderen. Daaruit komt naar voren dat 2 op de 3 weleens nadenkt over verhuizen, echter 86% daarvan komt toch niet beweging. De belangrijkste redenen die aangegeven worden om te verhuizen zijn gelijkvloers wonen, zorg nodig, beperktere mobiliteit van jezelf of partner of een te groot wordend huis. 81% geeft aan bij voorkeur in een zelfstandige seniorenwoning te willen gaan wonen.

Maar zoals gezegd, heel veel mensen denken er wel eens over maar doen vooralsnog niets. De reden daarvoor is vaak dat men niet weg wil uit de eigen buurt of bang is dat men sociale contacten kwijt raakt. Vaak wordt verhuizen naar een seniorenwoning gezien als een taboe: het wordt gezien als een verlies van vitaliteit.

Ook de overheid speelt onbewust een rol hierin. Zij propageren volop 'langer thuis blijven wonen' … maar dat betekent niet dat je in je oude huis moet blijven wonen! Als je verhuist dan wordt díe woning toch weer gewoon je nieuwe thuis? Toch is uit onderzoek gebleken dat maar liefst 31% te laat verhuist, dus pas als het echt nodig is (door achteruitgang mobiliteit, dementie of omdat er zorg nodig is). En dat is jammer, want als er haast bij is dan is er vaak minder keuze in het aanbod van huizen waar in je graag zou willen wonen. Je moet dan voorkeuren inleveren (bepaalde buurt, wel of niet op begane grond, vlakbij familie en/of kennissen) en voor je idee genoegen nemen met wat er op dat moment voorhanden is. Mijn advies is dan ook om vooral niet te wachten totdat het niet anders kan, maar ga je voorbereiden en op je gemak rond kijken. Veel seniorenwoningen zijn nog niet al te oud en dat heeft ook weer zijn voordelen. Daar komt bij dat er dan ook weer wat beweging in de woningmarkt komt en de jeugd/starters een kans krijgen, want zij mogen niet in een seniorenwoning.

Kortom verhuizen naar een voor jou meest geschikte woning en/of woonomgeving moet af van het negatieve imago van 'moeten omdat het niet anders kan', zie het als een voordeel, bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt bij een nieuwe woning en ga op tijd alvast eens oriënteren…

Ik ga in ieder geval vol goede moed op naar een nieuw avontuur in 'de grote stad'.