Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Hans Vereijken

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Hans Vereijken (66) uit Beek en Donk heeft een bijzonder jaar voor de boeg. Na 51 jaar werken, gaat hij in november met pensioen. Hans is getrouwd met Mieke. Samen hebben ze twee dochters; Jennifer en Pamela. De kinderen en ook de vier kleinkinderen hebben allemaal het carnavalsvirus te pakken. En daar is Hans als trotse opa heel blij mee.

Hans, hoe zou je jezelf in een aantal woorden omschrijven?
"Dan denk ik aan woorden als: vrijwilliger, open, altijd klaar staan voor Jan en alleman, organiseren van activiteiten – alhoewel de laatste jaren minder – en dat ik van de Carnavalsstichting een onderscheiding heb gekregen omdat ik al 45 jaar lid ben. Eigenlijk weet heel Beek en Donk dat al", glimt Hans.

Aan wat voor vrijwilligerswerk moet ik dan denken?
"Ik heb vanaf mijn veertiende tot mijn zestigste bestuursfuncties gehad. Binnen het jeugdwerk veel georganiseerd en na ons trouwen in de Wieken met een aantal buren buurtvereniging 'De Regt' opgericht.

Carnaval speelt een belangrijke rol?
"Jazeker. Zelf ben ik twee keer prins geweest; Luuk de VIII en Luuk de XVI. Het zit echt in onze familie. Ons pap is zelfs drie keer prins geweest en mijn broer Willy was prins van Raopersgat. Kleinzoon Dejan is jeugdprins geweest in Mill en zijn broer Devin heeft nu die taak. In Raopersgat was kleinzoon Tygo jeugdadjudant en zit zus Svenja bij de dansmariekes. Dat maakt de cirkel bijna rond en opa en oma trots. De organisatie van carnaval ligt nu bij de jongere generatie. Zij hebben weer andere ideeën en dat is ook goed. Wij zijn er in ieder geval altijd bij. Zelf ben ik met een aantal mensen twee jaar heel druk geweest met het boek: 'Ganzendonck de straot op...', 55 jaar Carnaval in Beek en Donk'.

Wat heb je gedaan?
"Veel mensen bezocht die konden helpen bij de zoektocht naar namen van mensen die op de foto's staan. Soms stonden mensen met een masker op de foto. Maar wie was dat? Het leverde prachtige verhalen op. Ik heb zelfs een keer zes uur bij een vrouw van ruim negentig gezeten om dit uit te zoeken. Heel mooi om te doen."

Werken geblazen
"Vanaf mijn vijftiende heb ik altijd gewerkt. Ik weet dat ik op een woensdag van de ambachtsschool kwam. Mijn idee was om dan de maandag erna te beginnen met werken bij Thibodraad in Beek en Donk. Solliciteren hoefde niet; mijn bedje was gespreid. Maar nee hoor. Op donderdag kon ik gelijk aan de slag. Uiteindelijk ben ik de bouw ingegaan en werd ik opperman van een metselploeg. Verder heb ik als magazijnmedewerker gewerkt en vanaf 1999 ben ik magazijnmeester bij Hemimex in Rosmalen."

Voornemens voor 2019?
"Daar heb ik nog niet over nagedacht, eerlijk gezegd. Gezondheid staat voorop. In 2017 heeft mijn vrouw ruim 5 weken in het ziekenhuis gelegen. Gelukkig is het goed gekomen, maar het was heftig. Dit jaar ga ik in november met pensioen en daar willen we van genieten. Ook heb ik 'ja' gezegd tegen tennisclub 't Slotje om mee te helpen met het parkonderhoud. Ik heb al een keer stage gelopen met allemaal grijze 65-plus koppies. Super gezellig. Nu maar hopen dat ik goed genoeg ben en geen stageverslag hoef te schrijven", lacht Hans smakelijk.

Hans geeft de pen door aan Ineke Coppens. De volgende keer lees je haar verhaal.