De gangsterfoto van De Dörpels
De gangsterfoto van De Dörpels Foto: De Dörpels

"Niet meegedaan dit jaar? Dan heb je de verkeerde keuze gemaakt"

Door: Daan Daniëls, team De Dörpels

Beek en Donk - Het is zaterdagmiddag. In ons geïmproviseerd hoofdkwartier worden de kabels getrokken. Utp-kabel, hier, routertje daar. 'Wie heeft er nog een tafel over?', wordt er op de groepsapp gezet. Geen reactie. Dan maar inschikken 's avonds en een extra hangtafel neerzetten. Het internet werkt in ieder geval. En het bier smaakt, blijkt uit de test die we vinden die we nog even moeten uitvoeren. Alles is klaar voor een nieuwe avond Kwizut.

Om 18.15 uur sta ik met mijn vaste quizboekafhaalpartner bij De Ekker. Met minder mensen dan andere jaren is het overzichtelijk en is er geen gedrang. In de duisternis zie ik toch het licht en konden we voetje voor voetje schuifelen naar onze kist. Schoenen aan en terug naar ons hoofdkwartier. De vragen worden uitgedeeld en de grote zoektocht die moet leiden naar een mogelijke tweede titel gaat beginnen. Wij zijn een fanatieke groep en als we eenmaal bezig zijn, dan doen we ook mee voor de prijzen. Niet dat we er een pilsje minder op zullen drinken, mocht tijdens de feestavond blijken dat we in de uitslag de top 10 niet halen, integendeel. Plezier en een leuke avond, daar draait het vooral om. Ook bij ons. Maar zijn we eenmaal bezig, dan worden we wel fanatiek ja. Dat is het mooie van onze groep.

In duo's wordt begonnen aan de vragen. Vier tatoeages. Bij welke sporter horen ze? Welke rekensom heeft als uitkomst 24 door gebruik te maken van de getallen 1, 3, 4 en 6? Je mag hierbij optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Wie hadden vroeger in Beek en Donk telefoonnummer 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9? Hoewel een groot deel van onze groep in Beek en Donk woont, zijn deze vragen standaard een hele opgave voor ons. Hulplijnen worden ingeschakeld, maar aan het eind van de avond besluiten we toch maar om deze categorie weg te strepen. Een juiste keuze? Dat moet op 12 januari blijken.

Ondertussen ligt ons hoofdkwartier vol met roze sporttenues. De haka moet gedaan worden. Alleen mannen of ook vrouwen? De mannen trekken de pakken aan en gaan buiten op straat aan de slag. Alleen daar is ruimte. In het licht gezet door de koplampen van enkele auto's gaat het na een paar bloopers perfect. Weer kan er iets afgevinkt worden. En terwijl de klok dichter richting 23.00 uur kruipt wordt volop gezocht naar de laatste antwoorden. Ik hijs me ondertussen in een Knabbel- of Babbelpak. Neem een kort filmpje op en maak me klaar voor de laatste opdracht. Het inleveren van de kist. Hebben we alle blaadjes? Alles ingevuld? (Nee, zo blijkt de volgende dag). In de auto, naar het Anker en na een korte presentatie voor burgemeester Frank van der Meijden zit het er voor ons op. Tevreden? Ja. Kanshebber? Geen idee. Was het leuk? Uiteraard. De groepen die besloten hebben om dit jaar niet mee te doen, hebben de verkeerde keuze gemaakt. Vind ik dan. Op de naborrel in ons hoofdkwartier heeft het fanatisme plaatsgemaakt voor goede buurt. Rond 02.00 uur gaat de laatste naar huis. De fiets blijft staan. Fietssleutel kwijt… Ook dat is Kwizut. En dat alles samen zorgt voor een bijzonder mooie avond. Volgend jaar zijn we weer van de partij.