Meer en meer 'Oranje Boven'...

Zit je voor de laatste keer in 2018 achter je laptop en is daar geen inspiratie, of juist speelt er zoveel in jouw hoofd, dat je niet weet waarover én hoe te beginnen aan jouw maandelijkse column.

Heel veel films worden er getoond op televisie, die je toch in de kersttijd wilt zien, zoals Home Alone en Sissi, die je al 86 keer gezien hebt! Of Kruimeltje, Pietje Bell, Minoes en noem maar op... allen op de Zapp bios, 's ochtends vroeg bij een kop koffie en uiteraard een suikerbroodje.

Maar natuurlijk zit ik toch ook stiekem te wachten op de jaarlijkse terugblikken van de talloze sportactiviteiten, die er dit jaar hebben plaatsgevonden en dat waren er weer een heleboel. Vele WK's, EK's, nationale wedstrijden en vooral niet te vergeten de Olympische Spelen, de grote wielerrondes, met daarbij horend de talloze prijzen die 'ons Hollanders' aan elkaar hebben geregen! Dan komt toch ook dat chauvinisme weer om de hoek kijken. We verdienen er geen cent aan, maar winnen de Hollanders, dan zijn het de 'onzen' die gewonnen hebben, goed gepresteerd hebben. Zo ook weer met het Nederlandse voetbalelftal. Ze konden er niks van de laatste jaren en ineens is daar de overwinning in de Nations League en alles is weer hosanna, met ineens een geweldige bondscoach, die o zo veel veranderd zou hebben. En misschien is dat ook wel zo, maar wat echt telt is dat we weer meetellen, toch?

En wat denkt u van de dartsmania in de laatste maand van 2018? Sommigen vinden het geen sport, maar je kunt er niet om heen dat het wél leeft! En niet alleen in Ally Pally, Alexandra Palace. Met een sullig verlies van Barney, die zijn laatste WK speelde en met darten stopt, zien we ook een overweldigende MvG, Shrek look alike, die met Anderson, óók tweevoudig 'World Champion', de vloer aanveegde. Toch zal zijn finale, tegen een andere Michael, niet een eitje zijn geweest! Zijn tegenstander trouwt de 5e januari en wil graag zijn vrouw mét de wereldbekertrofee op het altaar zien. Met zo'n instelling en gedrevenheid van de tegenstander kan van Gerwen het beste omgaan en ook het beste uit zich zelf halen. Er moet druk op zitten en zijn tegenstander moet hem blijven uitdagen om die hoge scores te kunnen gooien. Michael Smith zal dat doen, gedaan hebben, waardoor 'onze' Michael van Gerwen wereldkampioen is geworden. We schieten er niks mee op, maar de eerste en fris en fruitigste wereldkampioen is wél een Hollander!

Hopelijk zullen er dit jaar nog velen volgen! Let's play on!