Wim Daniëls (m) werd door burgemeester Van der Meijden benoemd tot ereburger van Laarbeek
Wim Daniëls (m) werd door burgemeester Van der Meijden benoemd tot ereburger van Laarbeek Foto: Joost Duppen

Aarle-Rixtel in het middelpunt tijdens nieuwjaarsreceptie gemeente

Tekst: Nikki Barten
Foto's: Joost Duppen

Laarbeek – Een 'Aarlese ereburger', een nieuwjaarscheque van €1.000 voor het jeugdcarnaval van Ganzegat en een woningbouwimpuls van 110 nieuwe wooneenheden in Aarle-Rixtel dit jaar. Het was duidelijk welk dorp tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Laarbeek in de schijnwerpers stond. Veel Laarbekenaren kwamen naar het gemeentehuis om te toasten op het nieuwe jaar.

"Samenspel. Dat is de titel voor de plannen van dit jaar." Met die woorden begint burgemeester Frank van der Meijden zijn nieuwjaarsspeech tijdens de receptie. Een nieuwjaarsreceptie met een speciaal tintje, door de erkenning van Wim Daniëls als ereburger van onze gemeente. "Het woord 'samenspel' bevat de woorden 'samen' en 'spel'. Met 'spel' doel ik op elkaar uitdagen, elkaars grenzen aftasten, proberen om je doel te bereiken of jezelf te verbeteren. Door het woord 'spel' daaraan toe te voegen komt er meteen balans. De kracht van de Laarbeekse samenleving is het samenspel tussen inwoners, verenigingen, bedrijven en instellingen. Ik heb veel vertrouwen hierin."

Lokale ambities
Gedurende de speech somt Van der Meijden een aantal lokale ambities en doelen voor 2019 op. Zo komt de Groenstrijd en prijs voor groenste gemeente van Nederland en Europa voorbij. In 2019 wordt ook de nieuwe visie voor het buitengebied opgesteld. "Een buitengebied dat aan een fundamentele verandering onderhevig is nu de agrarische sector verder zal inkrimpen", aldus de burgervader. Hij vervolgt: "Qua omvang van woningbouw springt Aarle-Rixtel eruit, daar komen 110 wooneenheden bij op vier locaties. Veel levensloopbestendige woningen, sociale huurappartementen en zelfs tien zeer vernieuwende 'tiny houses'. Qua duurzaamheid in en om woningen gaan we mooie uitdagingen aan, bijvoorbeeld door regenwater los te koppelen van de riolering of de proef met led-verlichting." Ook vraagt Van der Meijden op samenspel op het gebied van veiligheid, in verband met de recente reeks overvallen. "Ik wil dat u zich veilig voelt in uw woonomgeving."

De burgervader benadrukt dat dit binnen het college allemaal via 'samenspel' gebeurt. "Zo'n woningbouwproject of duurzaamheidsfocus laat zien hoe wij als college alles sámen aanpakken. Veel projecten zijn portefeuille-overstijgend en worden door twee of meer wethouders in samenspel ontwikkeld. Geen eigen stokpaardjes, maar samen goed kijken wat nodig is en hoe een en ander het beste gecombineerd kan worden."

Regionale ambities
Ook de doelen en ambities rondom het politieke samenspel middels het vijfpartijenakkoord en het regionale samenspel, zoals de provinciale verkiezingen, waterschappen en Europese Unie komen aan bod in de nieuwjaarsspeech, alsook de samenwerking binnen de MRE-regio, de Peelregio en samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel.

Nieuwjaarscheque
De gemeente Laarbeek heeft ervoor gekozen geen kerst- en nieuwjaarswensen per post meer te sturen, maar dit geld te besteden aan een goed initiatief. De nieuwjaarscheque van €1.000 gaat naar het jeugdcarnaval in Aarle-Rixtel. Vorig jaar organiseerden zij sinds lange tijd weer een speciale jeugdavond, en met succes. Ook de andere Laarbeekse carnavalsverenigingen zijn hierover enthousiast. Dit jaar wil de organisatie 'Trax' – zoals het jeugdcarnaval heet – openstellen voor alle Laarbeekse jeugd. Van der Meijden: "Ganzegat klopte bij de gemeente aan voor een financiële ondersteuning. Wij konden die niet vinden in de reguliere subsidiemogelijkheden. Maar we waren hun vraag nog niet vergeten toen we zochten naar een geschikte partij om vandaag de nieuwjaarscheque aan te schenken." Met trots nam secretaris Stephan Smits de cheque aan uit handen van de burgemeester.

Ereburger
Zoals vorige week al in DeMooiLaarbeekKrant te lezen was, werd Wim Daniëls bekroond tot ereburger van Laarbeek. Dit gebeurde middels een ingelaste bijzondere raadsvergadering waarin de gemeenteraad unaniem besloot hem die titel toe te kennen om hun grote waardering en erkentelijkheid naar hem uit te spreken.

Tot slot
De burgervader besluit: "Mijn wens voor 2019 voor de gemeente Laarbeek is dat we ons veilig voelen en dat het samenspel blijft regeren. De dialoog aangaan en bereidheid tonen om naar elkaar te luisteren. Niet voor niks willen we in september 2019 75 jaar bevrijding en democratie vieren. Democratie kan nooit worden opgelegd: elke samenleving moet hierin op zoek naar zijn eigen weg, geen weg is perfect. Ik heb er vertrouwen in dat we in Laarbeek deze weg samen blijven vinden."

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding