Bob van der Staak
Bob van der Staak Foto:

Bob van der Staak en zijn vinyl

Tekst: Thea Wich

Aarle-Rixtel – De iets oudere muziekliefhebbers onder ons hebben op zolder misschien nog wat exemplaren liggen. Of zeggen, met enige spijt, tegen elkaar op feestjes: "Had ik ze 25 jaar geleden maar niet verkocht." Waar hebben we het eigenlijk over: langspeelplaten en singles natuurlijk, oftewel vinyl. Enkele decennia geleden raakte vinyl in de vergetelheid. Dat is tegenwoordig wel anders: oude albums en platenspelers worden afgestoft, nieuwe gaan als zoete broodjes over de toonbank. Vinyl is weer helemaal hip. Aan het woord is Bob van der Staak (39). Deze verzamelaar van het eerste uur heeft van zijn hobby, door middel van platenzaak Bob's Vinyl aan de Dorpsstraat te Aarle-Rixtel, zijn beroep gemaakt.

Bob, hoe is jouw liefde voor vinyl ontstaan?
"Zolang ik me kan herinneren houd ik van muziek. Ik speelde gitaar, zong en zat in bandjes. Mijn kennismaking met vinyl kwam via mijn broers die veel lp's draaiden. Zij hebben mij als het ware besmet. Het echte verzamelen begon zo rond mijn zeventiende. Lp's werden steeds goedkoper door de opkomst van cd's. Ik kocht toen stapels lp's, een mooie manier om oude muziek te ontdekken. Dat was muziek waar ik, samen met mijn vriendengroep, erg van hield. Op een gegeven moment was mijn verzameling zo groot dat ik in 2012 dacht: Ik begin een webshopje"

Dat was net de tijd dat vinyl herontdekt werd.
"Ja dat klopt. Jaren eerder was vinyl uit de gratie geraakt omdat mensen geloofden dat cd's beter klonken dan lp's. Later liep de cd-verkoop terug door de opkomst van muziek via internet, het zogenaamde streamen. Vanaf 2010-2012 is vinyl weer in opkomst. Ik denk dat mensen toch iets fysieks misten. Vinyl is hiervoor natuurlijk een mooi medium: een grote hoes, je ziet het artwork goed en de teksten zijn duidelijk te lezen; leuk om in de woonkamer te hebben staan, een beetje retro. Bovendien vind ik het geluid veel warmer."

Oude lp's had al je genoeg, maar hoe kwam je aan nieuwe?
"Dat was de eerste jaren niet zo gemakkelijk. Toen ik begon waren er maar vijfhonderd titels te bestellen op lp. Door de heropleving van vinyl was de vraag veel groter dan er in die tijd geproduceerd kon worden. Apparatuur waar vroeger platen mee werden geperst, was vernietigd. Gelukkig stonden er hier en daar nog wat machines in musea en bij enkele platenmaatschappijen die in de jaren '90 albums hadden geperst voor dj's uit de housescene. Tegenwoordig speelt dit probleem niet meer. Er is voldoende pers- en snij-apparatuur beschikbaar en we hebben de keus uit tienduizenden titels op lp. Ik denk dat muzikanten ook graag lp's uitbrengen: het geeft toch iets extra's als je album op vinyl uitkomt."

Waarom vind jij vinyl zo leuk?
"Vinyl is een hele andere manier van muziek luisteren. Het is meer muziek beleven. Je zet de plaat op en draait hem om. Je gaat er echt voor zitten. Als je een plaat hebt opgezet, ben je veel bewuster naar muziek aan het luisteren. Ook de hoezen vind ik erg belangrijk. Dat zijn soms echte kunstwerkjes. Bovendien vind ik vinyl een mooi verzamelobject, heel leuk om mee bezig te zijn."