Afbeelding
Foto:

Engelentafel maakt het verschil in de kerstperiode

Beek en Donk - Het verschil maken in de kerstperiode. Het ultieme moment van 'samenzijn'. Het waren onvergetelijke avonden met mooie verhalen, ontroerende openheid en dankbaarheid voor een vriendin van Marcelle de Jong-van Beek en Donk uit de gelijknamige woonplaats Beek en Donk. Marcelle waardeerde zo erg wat haar vriendin deed, dat ze besloot om ook iets te doen. En zo geschiedde.

Marcelle: "Ik dacht al twee jaar: 'dat wil ik ook doen!' We besloten om er niet meer alleen over te praten, maar om het gewoon te gaan doen." Het werd een familiaire aangelegenheid in huize De Jong, waar naast Marcelle ook haar man Jan, kinderen Jan, Lotte en Roos en de moeder van Marcelle allemaal een eigen bijdrage leverden aan de 'Engelentafel'.

Engelentafel
De naam 'Engelentafel' ontstond in 2017 toen een van de gasten van de vriendin van Marcelle een bedankkaart stuurde met daarop de tekst: 'Engelen bestaan nog! Jullie zijn met recht een engel. Dank voor alles'.

Samen
Marcelle: "Samen Kerst vieren. Dat is onze droom. Een warme avond en oprechte aandacht. Een huis en hart openstellen voor mensen die anders alleen zouden zijn met kerst. Wij geloven dat Kerst samen vieren een fijne ervaring is en persoonlijk verrijkt. Voor onszelf en voor anderen: mensen die niet vanzelfsprekend samen zijn met kerst."

ViERBINDEN
"Het vraagt om een aantal stappen ter voorbereiding: doorvoelen hoe het zal zijn om vreemde mensen die je niet kent in je eigen huis te ontvangen, gasten vinden en uitnodigen, menu samenstellen en koken", vertelt Marcelle. "Ik heb contact opgenomen met stichting ViERBINDEN en de huisartsen in Beek en Donk om in contact te komen met mensen die alleen zijn of zich alleen voelen. Stichting ViERBINDEN heeft ons daar fantastisch bij geholpen."

Dankbaarheid
"Het was heel bijzonder om kerstavond 11 gasten te mogen ontvangen. We hebben kennis met elkaar gemaakt en verhalen gedeeld, ieder op een eigen wijze. We hebben gegeten en gedronken en uiteindelijk iedereen weer naar huis gebracht. We hebben veel dankbaarheid mogen ervaren. Dat is erg vervullend."

Hartverwarmend
Marcelle: "De aanloop naar deze avond was heel bijzonder om als gezin op te pakken. Als vanzelf had ieder, van groot tot klein een eigen bijdrage. Van kaarten maken, het huis versieren, stoelen en boodschappen sjouwen, koken en gesprekspartner zijn. Het thema eenzaamheid heeft ons ook weer ander perspectief gegeven en heeft ons en de kinderen veel geleerd. Het was hartverwarmend om op kerstavond letterlijk vreemde gasten in je huis te mogen ontvangen en zo samen te kunnen zijn. Ik geloof dat het zo bedoeld is. Het is voor herhaling vatbaar!"

Afbeelding